Fiskeriressursene ranes: Salget av Flytoget er for peanuts å regne sammenlignet med ranet av fiskeriressursene, mener Tarjei Jensen Bech. Foto: Privat.
Fiskeriressursene ranes: Salget av Flytoget er for peanuts å regne sammenlignet med ranet av fiskeriressursene, mener Tarjei Jensen Bech. Foto: Privat.Vis mer

Kampen vår mot Akersystemet og Staten blir som om Justin Bieber skulle møtt Mike Tyson til boksekamp

Hvor er sensasjonspressen? Hvor er VG, Aftenposten, NRK Dagsrevyen og TV2? Hvor er Dagsnytt atten? Er ikke landets nest største eksportnæring viktig nok?

Meninger


Se for dere Nordsjøen. Med gigantiske plattformer og installasjoner. Med tusenvis av arbeidsplasser og arbeidere som skaper verdier. Som dessuten gir store arbeidsplasser på land i kraft av de mange ringvirkningene oljeindustrien gir. Se også for dere oljen- og gassen i Nordsjøen. Vår felles formue. Fellesskapet sin eiendom.

Se for dere at vi ga all olje og gass til få privatpersoner og selskaper. Oljen og gassen ble sendt til Kina for videreforedling, og oljeindustrien førte til få arbeidsplasser og ringvirkninger på land. Ville vi godtatt dette med fellesskapets eiendom? Neppe.

I fiskerinæringen, som er Norges nest største eksportnæring, skjer akkurat dette. Problemet er at det ser ut til å gå alle hus forbi. Kapitalkrefter som blant annet Kjell Inge Røkke fått kvoter servert på sølvfat av staten. Det var på den betingelse at kvotene ble solgt på billigsalg. Betingelsene var at det skulle føre til aktivitet på land. Aker har brutt sine løfter om aktivitet på land og legger ned anlegg i hele Nord-Norge.

Med myndighetenes velsignelse, uavhengig av politisk farge, har fellesskapets eiendom blitt solgt. Bit for bit har fiskeriressursene som egentlig er fellesskapets eiendom blitt solgt til sterke kapitalkrefter. Fredag for vel en måned siden ga Regjeringen Aker frie hender til nedbygging av fiskeriarbeidsplasser i nord.

Det triste er at dette ser ut til å gå hus forbi alle sør for Trondheim. Hvor er sensasjonspressen? Hvor er VG, Aftenposten, NRK Dagsrevyen og TV2? Hvor er Dagsnytt atten? Er ikke landets nest største eksportnæring viktig nok?

Hvor er fagbevegelsen og alle de som sto opp mot salg av Flytoget? I den store sammenhengen er salget av Flytoget å regne for peanuts sammenlignet med ranet av fiskeriressursene. En evigvarende ressurs som våre barnebarn kan nyte godt av kan vi ikke bare gi ifra oss. Fisken er arvesølvet vårt. Det vi skal leve av etter oljen kan ikke skusles bort. Fisken vår er fornybar dersom vi forvalter den rett. Vi har en evigvarende ressurs som våre barnebarn også bør kunne nyte godta av. Derfor kan vi ikke tillate at en milliardformue gis bort på billigsalg. Dersom vi godtar dette kommer historien til å dømme oss hardt.

Hvorfor skjer dette da uten at de viktigste mediene i hovedstaden bryr seg? Hvorfor er det ikke massive protester som vi så i kampen mot nedsalg i bedrifter med statlig eierskap? Er dette fordi fiskeri ikke er like sexy som tog? Er det fordi Nord-Norge ikke er like viktig, og blir ansett som en utkant og periferi av media?

Vi langs kysten av Nord-Norge vil ikke gi oss! Vi vil kjempe videre. Men vi ser at vi har en tung kamp. Vi trenger også hjelp fra søringan! Kampen vår mot Akersystemet og Staten blir litt som om Justin Bieber skulle møtt Mike Tyson til boksekamp. Alle skjønner hvordan det ville gå. Vi trenger derfor hjelp fra fagbevegelsen og andre store, tunge organisasjoner. Vi trenger det samme massive folkelige engasjement som vi så når regjeringen ville selge seg ned i statlige bedrifter. Vi trenger at samfunnsdebattanter sørpå tar tak i saken.

For vi kommer ikke til å greie det selv. Med skarve 9 prosent av innbyggerne i Norge som landsdelen utgjør er vi dømt til å tape dersom vi ikke får folkelig engasjement fra hele landet.

Selv om det går veldig bra i Nord-Norge, er fellesskapets ressurser noe man ikke kan skusle vekk. Derfor må vi skape engasjement og opprør og en felles front mot årelang politikk. Slik at framtidige generasjoner også kan få nyte godt av fisken. Vår felles evigvarende skattekiste.

Dette innlegget er publisert under vår nye seksjon for lokale meninger. Her kan du lese flere innlegg, eller skrive til oss.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.