Kan 3D redde kinofilmen?

Latterliggjort teknologi slår tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I likhet med de fleste andre dyr er vi mennesker utstyrt med to øyne og tilhørende stereoskopisk syn. Vi ser i tre dimensjoner. Likevel oppleves det rart og fremmed når noen forsøker å gi oss en tredimensjonal opplevelse på kino.

Det skyldes nok mest at 3D-teknologien er like primitiv som den er fascinerende effektiv.

Men aldri har vi sett den bedre enn i James Camerons «Avatar», en teknologisk triumf av en film med sin kombinasjon av 3D, dataanimasjon og mer tradisjonelle sekvenser skutt i høydefinisjonsvideo. Det er det en film som ikke kunne vært laget for ti år siden, kanskje ikke engang for to år siden.

3D-TEKNOLOGIEN kan spores helt tilbake til 1890-tallet, men hadde sin store glansperiode på 1950-tallet med filmer som «It Came from Outer Space», «Robot Monster» og «Creature from the Black Lagoon».

Sjangeren ble forsøkt gjenopplivet uten nevneverdig hell på 1980-tallet med ufrivillige skrekkomedier som «Jaws 3-D» og «Amityville 3-D». Som på 50-tallet ble teknologien hovedsakelig forsøkt benyttet til å kaste, kjøre, skyte og stikke gjenstander mot publikum, noe tittelen på Ferdinando Baldis 3-D-western «Comin' at Ya!» ikke akkurat stakk under en stol.DEN TREDJE GULLALDEREN for 3-D var det James Cameron selv som startet med «Ghosts of the Abyss» (2003), en dokumentar om innspillingen av «Titanic» filmet for Imax-kinoer i høydefinisjon med Camerons egen oppfinnelse, kalt Reality Camera System.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer