Kan «Anonym» bli medlem av Forfatterforeningen?

«Kongepudler»-forfatteren er her igjen. Med en søknad om å tas inn i varmen.

(Dagbladet.no): - Mange har spurt meg hvorfor jeg vil skrive enda en bok. Svaret er at jeg vil bli berømt, søkkrik og medlem av Den norske Forfatterforening, skriver «Kongepudler»-forfatteren i forordet til oppfølgeren «Kindereggeffekten».

Forfatteren ble fjorårets store gjettis, og «Kongepudler» en av årets salgssuksesser med et samlet opplag på 40 000. Den nye boka er en miljøthriller om mord, makt og mye penger, og hovedpersonen er Petter Stordalen. Personen bak får vi imidlertid ikke has på:

- Vi kommer ikke til å si hvem forfatteren er, og han kommer i hvert fall ikke til å fortelle det, sier informasjonsansvarlig Silje Utkilen i Kagge forlag til Dagbladet.no.

- Klønete

Vi vet bare at det er en mann. Og om han nå gjør alvor av sine ord, må han bo i Norge eller være norsk statsborger for å kunne bli medlem. Forfatterforeningen har ellers ingenting i sine vedtekter som motsier at anonyme forfattere kan være medlemmer.

- Det første jeg tenker er at bøkene må vurderes ut fra deres litterære kvalitet, sier Forfatterforeningens leder Anne Oterholm til Dagbladet.no.

Hun spør seg imidlertid hvorfor «Kongepudler»-forfatteren ønsker medlemskap:

- Vanligvis vil jo forfattere bli medlemmer for å få bruke, endre eller få hjelp av Forfatterforeningen. Det ville bli nokså klønete for en forfatter som ønsker å være anonym, sier hun til Dagbladet.no.

FÅR GJENNOMGÅ: Den nye boka til «Kongepudler»-forfatteren handler først og fremst om Petter Stordalen, men også Märtha Louise er med, og liksom-kokain-bruk (snøpulversniffing) ved blant andre Ari Behn. Foto: TORSTEIN DRABLØS, TORBJØRN BERG og SIV SEGLEM
FÅR GJENNOMGÅ: Den nye boka til «Kongepudler»-forfatteren handler først og fremst om Petter Stordalen, men også Märtha Louise er med, og liksom-kokain-bruk (snøpulversniffing) ved blant andre Ari Behn. Foto: TORSTEIN DRABLØS, TORBJØRN BERG og SIV SEGLEM Vis mer

- Høyverdig litteratur

Så da spør vi forfatteren i en e-post:

- Hvorfor ønsker du å bli medlem av Forfatterforeningen?

- Jeg ønsker å bli medlem av Forfatterforeningen for å komme inn i et kreativt og inspirerende miljø. Jeg ser fram til å bli medlem av en uhøytidelig forsamling av inkluderende og rause mennesker som setter sin ære i å hjelpe uerfarne forfattere som meg med utviklingen av mitt forfatterskap. Ikke minst ser jeg fram til å få gode råd om hvordan jeg skal klare å gjøre bøkene mine kjent for en større krets av lesere. Særlig ser jeg fram til å møte foreningens karismatiske leder Anne Oterholm, som uttaler til Dagbladet at jeg er klønete fordi jeg vil være anonym forfatter, skriver han i en e-post til Dagbladet.no.

- Og mener du selv bøkene dine er gode nok?

- Det er jeg ikke et øyeblikk i tvil om. Da jeg bestemte meg for å bli forfatter var det for å skrive høyverdig litteratur, ikke mellomromaner eller kiosklitteratur, svarer forfatteren.

Vil smykke seg

- Dette er jo hypotetisk. Men hvis forfatteren søker, må vi vite at det er samme mann som har skrevet begge bøkene, og hvordan Kagge har tenkt å turnere det, vet jeg ikke, sier jurist og generalsekretær i Forfatterforeningen Mette Møller til Dagbladet.no.

Også hun stiller spørsmål ved hva forfatteren ønsker å oppnå gjennom et eventuelt medlemskap:

- Mange ønsker å være med for å kunne smykke seg med det, men mange ønsker jo også å søke stipend, eller kunne si sin mening på årsmøtet.

Det er vanlig at foreningen ber om fødsels- og personnummer til sine medlemmer, og de er også avhengig av et bankkontonummer for å kunne utbetale eventuelle stipender forfatteren får.

- Og hittil har ingen nektet å oppgi det, sier Møller.

LES OGSÅ:

NÅ ER HAN HER IGJEN: «Kongepudler»-forfatteren avslørte seg ikke da <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2006/09/19/477196.html">han svarte leserne til Dagbladet.no</A>. Her kan du også <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2006/09/20/477308.html">lese tdrag fra «Kongepudler»</A>.