LIKNER: Ashton Kutcher spiller Steve Jobs i den første filmen om den karismatiske og kontroversielle Apple-grunnleggeren. Her har man lagt seg i selen for å gjenskape også Apple-sjefens kontor ned til minste detalj. For ordens skyld: Kutcher er til høyre, den virkelige Jobs til venstre. Foto: Scanpix
LIKNER: Ashton Kutcher spiller Steve Jobs i den første filmen om den karismatiske og kontroversielle Apple-grunnleggeren. Her har man lagt seg i selen for å gjenskape også Apple-sjefens kontor ned til minste detalj. For ordens skyld: Kutcher er til høyre, den virkelige Jobs til venstre. Foto: ScanpixVis mer

Kan Ashton Kutcher bli en troverdig Steve Jobs?

Nå kommer den første av flere filmer om den legendariske Apple-sjefen.

Mens vi venter på «The Social Network»-forfatter Aaron Sorkins filmatisering av Walter Isaacsons Steve Jobs-biografi, kommer nå den første filmen om den briljante og omstridte Apple-grunnleggerens liv.

«jOBS» - med liten «j» slik Apple bruker liten «i» i sine produktnavn - er regissert av Joshua Michael Stern, tidligere mest kjent for «Swing Vote» med Kevin Costner. Filmen har premiere på Sundance-festivalen senere denne måneden, med  Ashton Kutcher i rollen som Jobs.

Pressebildet som er distribuert viser Kutcher i en reproduksjon av et historisk bilde av Apple-sjefen på hans kontor, og likheten er utvilsomt slående.

Om Kutcher også evner å gjenskape Jobs' karismatiske og nevrotiske persona, gjenstår å se.

Filmen skildrer Jobs' liv fra 1970 til 2000, og dekker dermed epoken fra Jobs' studiedager via Apples spede begynnelse til de første årene etter Jobs triumfererende tilbakekomst til selskapet i 1996. 

På rollelisten ellers finner man Matthew Modine som John Sculley, Pepsi-sjefen Jobs rekrutterte med spørsmålet om han villle være med å forandre verden eller selge sukkervann resten av livet, og som takket for tilliten med å kaste Jobs ut av selskapet.

Den andre Apple-grunnleggeren, Steve Wozniak, spilles av Josh Gad. James Woods har også en rolle i filmen.

Oppdatert: Enkelte lesere mener jeg tar feil i at dette er den første filmen om Steve Jobs, med henvisning til «Pirates of Silicon Valley» fra 1999. Det er snakk om et dokumentardrama om Apple, Microsoft og forholdet mellom Steve Jobs og Microsoft-sjef Bill Gates. Jeg burde nevnt filmen, men mener fortsatt jeg har mitt på det tørre:  «jOBS» er den første biografiske filmen om Steve Jobs.

REVOLUSJON: Steve Jobs med Apple II - datamaskinen som revolusjonerte IT-industrien og skapte et av vår tids største industrieventyr. Foto: Scanpix
REVOLUSJON: Steve Jobs med Apple II - datamaskinen som revolusjonerte IT-industrien og skapte et av vår tids største industrieventyr. Foto: Scanpix Vis mer