- Kan bare finne kjærligheten i Norge

Josh Groban er litt norsk - og på leit etter kjærligheten.

SMØRSIDA: Josh Groban tror ikke han kan finne kjærligheten uten å reise til Norge - det sier han i alle fall til norske Dagbladet. Foto: Stella Pictures
SMØRSIDA: Josh Groban tror ikke han kan finne kjærligheten uten å reise til Norge - det sier han i alle fall til norske Dagbladet. Foto: Stella PicturesVis mer

LONDON (Dagbladet): Josh Groban med fløyel i stemmen og aner fra Toten, har solgt svimlende 25 millioner album, mye takket være verdenshiten «You Raise Me Up», signert den norske komponisten Rolf Løvland.

Han har turnert verden rundt flere ganger, sunget duett med store artister som Sissel Kyrkebø, Celine Dion, Sarah Brightman, Faith Hill, og Beyoncé. Han har opptrådt for pave og presidenter, spilt i filmer og tv-serier og gjentatt en bedrift som bare Elvis Presley tidligere har klart: Å ligge på topp en rekke uker på amerikanske Billboard-lister med et julealbum.

Før høytiden senker seg møter Dagbladet Groban på suite 219 på The Soho Hotel i London. Josh er på promo-ferd gjennom Europa. Og han har det travelt, kontaktlinsene ligger igjen i Berlin.

- Jeg kommer til Norge veldig snart. Det er ikke et spørsmål om hvis, men NÅR. Jeg elsker Norge, sier Groban og smiler skjevt, skyver brillene på plass på neseryggen og forsvinner nærmest i den gedigne sofaen i suiten.
Salgsmaskin
Nå skal sviskesangeren sørge for at gullsalg for giganten Warner med sitt nye album "Illuminations" som kommer 15. november.        

- Jeg håper publikum finnes trøst i sangene mine. At noen kan finne ei bru over til et lysere sted i livene sine, at musikken på sitt beste kan være ei hand å holde i. At de har vært med på en reise når de har hørt hele albumet. At jeg kan gi håp og hjelp i tunge stunder.  Men kanskje viktigst av alt - at de synes musikken er vakker.

To lange år tok det før Josh Grobans femte album ble festet til mastertape. Han jobbet i tospann med stjerneprodusenen Rick Rubin. Et år i stillhet. Skrive, kaste - ikke en tone. Tolv måneder med planlegging.

- Jeg holdt på å bli gal. Det er som en maler som står foran et hvitt lerret et helt år. Jeg ville lage lyd. Men jeg lærte meg tålmodighetens kunst, unngikk fella som mange av oss skapende mennesker går i: At vi alltid føler at det nyeste er best. Han tar en slurk av Voss-vannet foran seg. Tilfeldig — neppe.
Potent talent
I mars legger han ut på storturne. Groban med norsk-amerikansk mor, vet å fri til det norske publikummet. Passer på å fortelle at han er singel nå som han nærmer seg 30 år.

- Hvordan kan jeg møte kvinnen i mitt liv når jeg ikke er i Norge? Jeg må jo sørge for å bære den norske arven videre, sier Josh Groban, og ler i dur. Høyt og lenge. Så mens London-mørket legger mot vinduene snakker han om kjærlighet.

- Jeg har ikke skrevet min vakreste sang ennå. Den kommer med kjærligheten. Men jeg er tålmodig. Mens jeg venter fyller jeg musikken min med kjærlighet, sier Groban. Da han var 16 år fant David Foster hans potente talent.

- Jeg tror jeg er en av de siste som ble oppdaget på den gamle gode måten. Det var noen som sa: «den gutten fortjener en sjanse». Nå blir jo de aller fleste funnet på YouTube eller i sangkonkurranser på TV. Det er ikke bra, sier Groban.
Dette er mitt liv
Josh Groban sier dette er hans mest personlige album, så langt. At dette er historien om hans liv.

Hvordan vil du oppsummere ditt eget liv så langt?

- Det har vært en serie vidunderlige ting som har skjedd meg, tilsynelatende tilfeldige. Og en rekke nederlag som jeg har lært av, og som har gitt meg overveldende suksess. Nå bygger jeg stein på stein for å finne lykken. Jeg vil finne en måte å leve livet på som er meningsfull og givende - for meg og for fansen.   Han sover 250 netter på hotell, har et tiltalls dager hjemme i USA. Hos familien i Los Angeles eller leiligheten ved Central Park i New York City. På vei til eller fra nesten hele tiden.

-  Jeg føler meg ofte fremmed, med unntak av noen få steder, som Norge. Det som er så fantastisk er at musikk er en kommunikasjonsform uavhengig av politikk, religion og språk.