DEBATT

Debatt: Snusboksen

Kan Bent Høie snus?

Vil «Høie-boksen» resultere i positiv folkehelseeffekt? 

NY EMBALLASJE: Helseminister Bent Høie (H) viser hvordan røykpakker og snusesker vil se ut i framtida: Standardisert utseende uten informasjon om smak, styrke, produksjonsdato osv.  Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
NY EMBALLASJE: Helseminister Bent Høie (H) viser hvordan røykpakker og snusesker vil se ut i framtida: Standardisert utseende uten informasjon om smak, styrke, produksjonsdato osv.  Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Helseminister Bent Høie ønsker å inkludere snus i forslaget om å gjøre tobakkspakkene ensformige i form, farge og skrift. Folkehelsepolitiske hensyn taler imidlertid for at snusboksene inntil videre bør unntas fra standardisering.

Helseministeren legger vekt på at standardiserte snuspakker kan gjøre snusing mindre attraktivt og dermed forhindre noen fra å starte på en «snuskarriere». Det kan stemme. Men dette er ikke den eneste virkningen standardiserte pakker kan ha. Kanskje vil det også forhindre flere røykere i å bytte til snus. I tillegg kan det tenkes at noen ungdommer som er spesielt sårbare for å starte med tobakk heller velger røyk framfor snus.

I dag finnes det ikke forskning som kan fortelle Høie hvor sensitive hver av de tre gruppene vil være overfor tiltaket. Men hvis vi forutsetter, som Høie, at standardiserte pakker reduserer attraktiviteten, kan vi anta noe om konsekvensene for folkehelsa.

Flere vitenskapskomiteer har anslått at røyk er 20 ganger mer skadelig enn snus. Altså må omtrent 20 ungdommer (som ellers aldri ville ha begynt med tobakk) begynne med snus for å utlikne helsegevinsten fra hver røyker som erstatter sigarettene med snus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer