ANSVAR: 400 timer med innhold lastes hvert minutt opp på YouTube. Dersom selskapet skal være ansvarlig for eventuelle brudd på opphavsrett, kan det ifølge CEO Susan Wojcicki bety at YouTube ikke lenger kan tillate enkeltindivider å poste videoerm, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
ANSVAR: 400 timer med innhold lastes hvert minutt opp på YouTube. Dersom selskapet skal være ansvarlig for eventuelle brudd på opphavsrett, kan det ifølge CEO Susan Wojcicki bety at YouTube ikke lenger kan tillate enkeltindivider å poste videoerm, skriver innsenderen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Innholdsdeling på nett

Kan bety slutten på internett slik vi kjenner det

Ytringsfriheten er under angrep, og det bør ikke forbigå i stillhet.

Meninger

Loven har fått gjennomslag, tross massiv kritikk fra blant andre Tim Berners-Lee (oppfinner av World Wide Web), men kan fremdeles presiseres for å unngå konsekvensene av den nåværende formuleringen.

Marlene Lindtner.
Marlene Lindtner. Vis mer

Artikkel 13 skal beskytte opphavsrett, og hindre misbruk av andres åndsverk. Det er problematisk med nettsteder som tilbyr strømming av filmer o.l. uten tillatelse – og tar fra skapernes inntekt. Loven vil at nettsteder som tilbyr innholdsdeling (Facebook, YouTube, Twitter, etc.) skal holdes ansvarlige for sidens innhold. Hva er problemet?

Problemet er at lovens vage formulering gjør det svært åpent for tolkning hva dette ansvaret består av. Loven sier at nettsteder som tilbyr delingstjenester har et ansvar for å samarbeide, i god tro, for å forsikre at innhold uten opphavsrett ikke er tilgjengelig på deres sider. Men hva betyr egentlig dette?

Formuleringen kan gi nettsteder ansvar for at materiale som bryter med opphavsrett, ikke lastes opp i utgangspunktet, og kan bety at delingstjenester ansvarliggjøres om innhold som bryter med opphavsrett, lastes opp, som om de begikk lovbruddet selv.

Det kan, ifølge Susan Wojcicki (CEO i YouTube) bety at YouTube ikke kan tillate enkeltindivider å poste videoer. YouTube har penger, men når det lastes opp 400 timer med innhold hvert minutt, er det mange potensielle lovbrudd.

Loven kan bety slutten på et internett der enkeltindivider har nærmest fri tilgang til å dele informasjon – fordi det vil være for risikabelt for aktører å tro at enkeltindivider holder seg innenfor lovverket. Det vil bli for risikabelt å la andre enn anerkjente selskaper, poste innhold.

Norge vil påvirkes. Dersom YouTube i framtida ikke kan tillate enkeltindivider innenfor EU å laste opp filmer, vil vi gå glipp av kilder til læring og underholdning. Samtidig er det en fare for at store aktører iverksetter de strengeste reglene overalt.

Jeg er for at kunstnere skal betales for deres åndsverk, men lovens nåværende formulering kan ha konsekvenser for hele internettets funksjon.

Det holder ikke med løfter om at loven ikke vil misbrukes: Den bør formuleres slik at den ikke kan misbrukes. Ytringsfriheten er under angrep, og det bør ikke forbigå i stillhet, selv om EUs direktiver også her er svært kompliserte å sette seg inn i.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.