DEBATT

Rusreformutvalgets forslag

Kan bidra til økt narkotikabruk

Er vi villige til å frata norsk ungdom noen av deres gode argumenter for å velge bort narkotika?

BEKYMRER: Rusreformutvalgets modell bekymrer foreldre, fagfolk og forebyggende politi over hele landet. Ungdom som eksperimenterer med narkotika, trenger at trygge voksne bryr seg – over tid. De trenger hjelp til å bryte ut av et negativt mønster, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BEKYMRER: Rusreformutvalgets modell bekymrer foreldre, fagfolk og forebyggende politi over hele landet. Ungdom som eksperimenterer med narkotika, trenger at trygge voksne bryr seg – over tid. De trenger hjelp til å bryte ut av et negativt mønster, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ja, dette spørsmålet er det legitimt å spørre seg etter å ha gjennomlest forslaget. Her går en lengre enn hva en har gjort i mange andre europeiske land. Narkotika skal fortsatt være forbudt, men det vil i praksis bli uten konsekvenser å kjøpe, bruke eller besitte store brukerdoser. Vi i IOGT Bodø er redde for at dette forslaget vil føre til at flere unge vil komme til å bruke narkotika.

I dag får ungdom som tas for bruk og besittelse av små mengder narkotika, tilbud om ruskontrakt som en del av påtaleunnlatelse med vilkår, istedenfor prikk på rullebladet. Kontrakten innebærer tett oppfølging og støtte til å snu en uheldig utvikling. Målet er ikke å straffe, men at ungdommen skal få hjelp til å snu livet sitt i en positiv retning. Foreldre/ foresatte får ta aktiv del i denne prosessen. Dessuten opplever mange ungdommer ruskontrakter som nyttig, og nødvendig hjelp for å komme ut av rusbruken sin. De som er på ruskontrakt, har derfor en god grunn til å si nei til videre bruk.

Utvalgsforslaget foreslår en ordning der disse kontraktene bare gjennomføres hvis ungdommen selv vil det. Men, mange unge innser ikke at de har et problem før det er for seint. Vi i IOGT Bodø mener at dagens ordning med ruskontrakter må styrkes og forbedres. Det er svært viktig at disse inneholder individuelt tilpasset oppfølging av for eksempel jobbtrening, skole, psykolog og NAV.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer