- Kan bli en fildelingens Che Guevara

Pirate Bay-rettssaken blir et teater.

IKKE ALVORSTYNGET: Gottfrid Svartholm Warg (til venstre) og Peter Sunde er to av de tiltalte i saken mot The Pirate Bay, som starter i morgen tidlig. De to lover at rettssaken kommer til å bli et teater. FOTO: EXPRESSEN
IKKE ALVORSTYNGET: Gottfrid Svartholm Warg (til venstre) og Peter Sunde er to av de tiltalte i saken mot The Pirate Bay, som starter i morgen tidlig. De to lover at rettssaken kommer til å bli et teater. FOTO: EXPRESSENVis mer

STOCKHOLM (Dagbladet.no): I morgen tidlig starter rettssaken mot The Pirate Bay — nettsiden som titusener av nordmenn bruker for å søke opp og deretter laste ned spill, film, musikk og programvare.

Rettssaken anses som svært viktig, særlig av underholdningsbransjen. De tiltalte, derimot, anser det som skal skje for å være totalt uten konsekvenser for dem.

- Dette er en politisk rettssak, helt enkelt. Den handler ikke om juss, men politikk. Og uansett hva som skjer kommer The Pirate Bay til å leve videre, sa talsmann Peter Sunde på en pressekonferanse i Stockholm søndag formiddag.

Vil ramme inn regningen
Se hele pressekonferansen her:

De tiltalte i saken - Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde og Carl Lundström — risikerer å måtte betale millionerstatning og kan dømmes til maksimalt to år i fengsel.

Men de enorme erstatningsbeløpene skremmer ikke Sunde eller Svartholm Warg.

- For å si det sånn, jeg har allerede mer gjeld enn jeg klarer å betale i Sverige, og jeg bor ikke lenger i landet. De kan gjerne sende en ny regning. Jeg kommer til å ramme den inn og henge den opp på veggen, sier Svartholm Warg.

- Det finnes ikke noen grunn for kravet. De kan kreve en million eller en milliard, vi har ikke penger til å betale uansett, sier Sunde.

Tjente de penger?
Det er knyttet stor spenning til om statsadvokat Håkan Roswall har klart å dokumentere det han tidligere har hevdet - at folka bak The Pirate Bay har tjent gode penger på nettsiden. Beviser i den retning vil være et alvorlig pr-messig tilbakeslag for bakmennene.

Peter Sunde selv hevder han ikke vet noe særlig om det økonomiske. Både betaling av regninger og inntekter fra annonsører har vært overlatt til en utenlandsk aktør.

Sunde påpeker The Pirate Bay er en politisk het og kontroversiell side, og at det derfor er svært billig å annonsere der.

- Det sier seg vel selv at når noen av de mest kapitalsterke aktørene i verden har sendt juridiske trusselbrev, og vi har svart med å anbefale dem å stikke batonger opp i bakenden, og så publisert svaret på vår nettside... Vel, det er ingen spesielt bra måte å tjene penger på, sier Sunde.

Er et teater
Bakmennene har en ganske spesiell tilnærming til rettssaken, som Dagbladet.no er til stede og dekker.

Rasmus Fleischer — en ung, intellektuell skribent og kunstner — er en av frontmennene i den svært aktive fildelingsbevegelsen i Sverige, og han uttalte seg også under pressekonferansen.

Fleischer fastslo at rettssaken må betraktes som et teater.

- Alle som er deltagere i denne saken er potensielle skuespillere. Stockholm Tingsrett er én scene, der regissøren heter Håkan Roswall. Tekniska museet (der pressekonferansen ble avholdt) er en annen scene, og massemediene er en tredje scene. Så blir det interessant å se hvordan alle scenene og aktørene kobles sammen i et nettverk som kopierer hverandre.

Fleischer og The Pirate Bay har konstruert et eget navn på rettssaken — spectrial (en blanding av spectacle og trial). Navnet har gitt opphav til sin egen seksjon på The Pirate Bays hjemmeside, der saken vil bli belyst fra de tiltaltes synspunkt.

Stor sak
En rekke internasjonale nyhetsmedier er ventet å ankomme Stockholm i morgen, og pågangen kommer til å være enorm for å få reservert et sete i salen som bare rommer drøyt 40 personer.

Saken kommer til å vare i totalt 13 dager, der Peter Sunde og de andre skal vitne fra dag fire.

Det er en enorm mengde sakspapirer som skal gjennomgås, og prominente personer fra svensk og internasjonal teknologi- og underholdningsbransje skal avgi sine vitnemål.

Men uansett hvordan dommen til slutt kommer til å lyde vil The Pirate Bay framstå som vinnere, mener svenske eksperter. Vinner de saken, vil det selvsagt være en enorm seier for dem. Taper de, vil de kunne få martyrstatus.

Og uansett hvem som vinner eller taper, vil saken gå helt til topps i det svenske rettssystemet. Så noen endelig avgjørelse kan det ta fem år før vi får.

Sam Sundberg, spillredaktør hos Svenska Dagbladet, advarer uansett mot å dømme bakmennene til fengsel:

- Om Pirate Bay vinner, blir det i prinsipp et prejudikat som fastslår at Sverige er et fildelingsparadis. Om de blir dømt er det likevel usannsynlig at det påvirker fildelingen, og dessuten kan de bli martyrer. Jeg tror ikke de blir dømt til fengsel. Da vil i så fall ungdommer henge opp Peter Sunde-plakater på rommene sine. Han vil da bli en Che Guevara for fildelingsbevegelsen.