DEBATT

Debatt: Karbonfangst

Kan bli en stor næring for Norge

Norge må realisere CO2-fangst og lagring.

VIKTIG AMBISJON: Sement kan ikke lages uten at det avgis CO2. Derfor er Norcems ambisjon om å lage «grønn sement» i Brevik viktig – et materiale som gjennom sin levetid skal ha null utslipp, skriver artikkelforfatterne. Foto: Lars Eivind Bones
VIKTIG AMBISJON: Sement kan ikke lages uten at det avgis CO2. Derfor er Norcems ambisjon om å lage «grønn sement» i Brevik viktig – et materiale som gjennom sin levetid skal ha null utslipp, skriver artikkelforfatterne. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge har både forutsetninger og et ansvar for å utvikle CO2-fangst og lagring som klimaløsning. Vi oppfordrer regjeringen til å realisere planene om fangst og lagring av CO2 ved Norcems sementanlegg i Brevik og Fortums forbrenningsanlegg på Klemetsrud.

Hvis verden skal klare å redusere globale utslipp med femti prosent innen 2030 og komme ned mot null i 2050, må vi ta i bruk alle effektive virkemidler. Fangst og lagring av CO2 – CCS – er ett av dem.

Svært få fullskala-anlegg for CO2-retur er realisert så langt i verden. I Norge har vi testet ulike teknologier, krympet kostnadene og skaffet oss lang erfaring med trygg retur av CO2 til geologiske lag under Nordsjøen. Derfor har vi kompetansemessige fortrinn her.

I Norge, verdens mest elektrifiserte land, er det lett å tenke at fornybar kraft er alt som trengs. Men elektrifisering kan bare fjerne 60 prosent av Europas CO2-utslipp, ifølge en studie. Vi må også ha løsninger for å fjerne de siste 40 prosentene.

CO2-retur trengs på mange områder. Ikke minst for å fjerne utslipp fra viktige bransjer som ikke kan oppnå nullutslipp på andre måter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer