«Kan bli en tragedie for filmhistorien»

Filmeksperter fortviler over Universal-brann.

Er du eller noen du kjenner i Los Angeles? Send mms/sms til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet.no): - Dette kan bli en tragedie for filmhistorien, sier NRKs filmekspert Pål Bang-Hansen til Dagbladet.no.

I morgentimene i dag, lokal tid, brøt det ut en enorm og eksplosjonsartet brann i Universal Studios, som er et kombinert filmstudio og fornøyelsespark like utenfor Los Angeles.

Over 300 brannfolk arbeider på spreng for å berge filmstudio og historiske gjenstander på åstedet.

Bekreftede meldinger sier at blant annet King Kong-settet er totalskadet i brannen. Ingen ble skadet.

- Fornøyelsesparken kan de bygge opp igjen, verre er det om scener og gamle rekvisitter ødelegges. Om alt dette forsvinner, så vil det bli en tragedie - også for framtidige filmer, sier Bang-Hansen.

Universal Studios, som ble grunnlagt i 1912, er et av USAs største og eldste filmstudio.

Studiokomplekset er bygget på et areal som er nesten én million kvadratmeter stort, og rommer noen av de viktigste gjenstandene fra Hollywoods og verdens filmhistorie.

Det er forferdelig om noe av dette blir skadet, sier tidligere programleder for NRKs «Filmplaneten», Mikal Olsen Lerøen.

- Universal er en utrolig betydningsfull del av filmhistorien, og dette er virkelig trist. Viktige deler kan gå tapt og opp i røyk. Det er kanskje ikke veldig viktig i verdenssammenheng, men historisk er det veldig trist, sier Lerøen til Dagbladet.no.

Bortsett fra det historiske, sier Lerøen, så kan dette få store følger videre for filmstudioet, som fortsatt ikke har kommet seg fullstendig etter den store manusforfatterstreiken som lammet dem i år

- Hvis brannen rammen «lotten», som er der de filmer, så er det mulighet for at flere produksjoner nå ryker, sier Lerøen.

- De er under et tight produksjonspress etter streiken, og en ny utsettelse er veldig dumt og ikke hva Universal behøver, forteller filmeksperten.

Årsaken til brannen er foreløpig ikke kjent, men det antas at den startet i en studiobygning. Det er noen tømmerkonstruksjoner som har fått skylda for den raske spredningen.

TRIST: - Viktige deler av filmhistorien kan gå tapt, sier filmekspert Mikal Olsen Lerøen.
- Dette kan bli en tragedie for filmhistorien, og ramme framtidige filmer, sier Pål Bang-Hansen.
UTE AV KONTROLL: Røyken fra brannen står flere hundre meter til værs.