STOPP: Torsdag neste uke startet innspillingen av Farmen - men de ti planlagte innspillingsuke kan stå i fare - sammen med en rekke andre, norske tv-produksjoner. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
STOPP: Torsdag neste uke startet innspillingen av Farmen - men de ti planlagte innspillingsuke kan stå i fare - sammen med en rekke andre, norske tv-produksjoner. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.Vis mer

Kan bli full tv-streik

Farmen starter innspilling neste uke, men kan fort stoppe opp sammen med blant andre Jakten på kjærligheten. Norske tv-arbeidere er lei av å jobbe uten kontrakter og arbeidslivregler, og truer med storstreik.

||| - Dette er historisk. Det er første gang vi er i forhandlinger om en arbeidsrettigheter for tv-området, sier Vera Axelsen som er nestleder i Filmforbundet.

De siste tre årene har forbundet rekruttert tv-medarbeidere som jobber med foto, lyd, klipp og regi - og er nå rustet til kamp. Siden januar har Filmforbundet vært i forhandlinger med motparten, Produsentforeningen, for å få på plass arbeidslivsbestemmelser i en bransje hvor det fram till nå har vært tilnærmet fritt fram.

- Det finnes ingen reelle avtaler for tv-bransjen, det har kommet helt ut av kontroll, sier Axelsen - som viser til en undersøkelse som forteller at 50 prosent av medlemmene har gått på en psykisk smell som følge av stor arbeidsmengde.

Brøt forhandlingene
Før sommerferien brøt Filmforbundet forhandlingene, og mandag skal de i møte hos riksmeklingsmannen. Tirsdag var det et stort mobiliseringsmøte i forbundets lokaler i Oslo.

- De viktigste kravene er blant annet 7,5 timers normalarbeidsdag, rettferdig lønn, reell overtidsbetaling, helgetillegg, kompensasjon for å jobbe skift og regler for reise, sier nestlederen i Filmforbundet.

Etter lang tids forhandlinger, er Filmforbundet klare for streik.

- Først og fremst vil vi komme fram til en avtale. Men hvis det for eksempel blir tre ufruktbare møter i neste uke, vil vi kunne vurdere gå til streik, sier Axelsen - som forteller at streikekassa er klar.

TV2 hardest rammet
Produsentforeningen organiserer produksjonsselskapene som står for rundt 85 prosent av alle programmer som lages i Norge. I høst er det en lang rekke store produksjoner som står i fare for å stoppe opp dersom det blir streik. Blant annet Farmen, som starter innspilling torsdag i neste uke - og som etter planen skal fortsette i ti uker til.

TV2 er den kanalen som vil kunne bli hardest rammet. Programdirektør Nils Ketil Andresen har i sommer blitt orientert om konflikten.

- Dette er noe av det første jeg må sette meg skikkelig inn i når jeg er på plass på jobb i morgen, sier Andresen.

Han liker ikke tanken på at programmer som «Farmen», «Jakten på kjærligheten» og «Senkveld» kan stå i fare. Blir streiken et faktum vil kanalen måtte fylle hullene med repriser.

- Ja, det må vi vurdere da, sier Andresen.

- Dramatisk for tv-tilbudet
Produksjonsselskapet Monster har en rekke store prosjekter i høst, blant annet «X-Faktor», «Skal vi danse» og «Senkveld».

- Hvis det blir streik, kommer vi til å bli hardt rammet, sier Marit Hansen-Tangen som er viseadministrerende direktør i Monster.

Leder Leif Holst-Jensen i Produsentforeningen ser fram til å møte Filmforbundet hos Riksmeklingsmannen mandag.

- En langvarig streik vil være dramatisk for tv-tilbudet. Jeg tror verken vi eller filmforbundet ønsker en streik. Vi vil gjerne løse dette så fort som mulig, sier Holst-Jensen.

Han kjenner seg ikke igjen i framstillingen av forholdene i tv-bransjen.

- Det er tøft å være frilanser både i avis og på tv. Det eksisterer arbeidskontrakter, de er bare ulike fra sted til sted. Vi kjenner oss ikke igjen i den beskrivelsen Filmforbundet gir av forholdene i bransjen, sier han.