HEMMELIG: Komiker Anne-Kat Hærland holdt øyesykdommen hemmelig i over 20 år. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix
HEMMELIG: Komiker Anne-Kat Hærland holdt øyesykdommen hemmelig i over 20 år. Foto: Berit Roald/NTB ScanpixVis mer

Anne.-Kat Hærlands øyesykdom

Kan bli hennes siste sceneshow

Anne-Kat. Hærland vil prioritere annerledes på grunn av øyesykdommen. 

(Dagbladet): - Jeg har lyst til å bruke livet mitt på andre ting, det er ikke lenger bare jobb som betyr noe, sier Hærland i et intervju med Dagsavisen Fremtiden i forbindelse med at hun skal fremføre showet «Gudbedre» på Drammen Teater i oktober.

I sommer ble det kjent at komikeren har øyesykdommen Retinitis pigmentosa, som gjør at cellene på netthinnen dør i sakte tempo. Dette fører til innsnevret syn, og sjansen for å bli helt blind er reell.

– Jeg får veldig fine tilbakemeldinger, og folk tar kontakt, så det har nok bidratt til å belyse et problem for mange, og det er veldig bra, sier hun til avisa.

Forstår raseriet i humoren

Komikeren har holdt diagnosen skjult i over 20 år.

- Denne diagnosen har jo ligget under alt jeg har gjort i 20 år. Kanskje man nå skjønner mer av hvor alt kommer fra, forstår raseriet i humoren, har den tidligere «Nytt på nytt»-profilen tidligere uttalt til VG.

Ifølge Dagsavisen Fremtiden legger hun ikke skjul på at øyesykdommen nå er grunnen til at hun ønsker å prioritere annerledes.

Befriende å snakke om

Hærland hadde premiére med showet «Gudbedre» på Latter i slutten av august. Dagbladets anmelder rullet fem på terningen og mente at komikeren kan kunsten å sette sammen spøk og alvor. I showet sparker komikeren i kjent stil i alle retninger, men snakker også om sitt stadig dårligere syn:

- Når kjendiser snakker om noe alvorlig er det alltid noe de er ferdig med. Men når du har en sykdom som ikke kan kureres tror jeg de fleste forstår at det er litt for privat. Så da lurer dere sikkert på: Hvorfor forteller jeg det nå? Det er på grunn av penger!, sa Hærland, før hun raskt la til at hun følte at hun på et tidspunkt måtte si det, siden det å skjule at man holder på å bli blind er svært vanskelig.

Til Dagbladet sa hun at det var befriende å fortelle så åpent om dette gjennom showet.