Angrepet på Kongressen i USA:

Kan bli permanent utestengt

Derfor låser Facebook og Twitter Donald Trumps kontoer, og truer med permanent utestengelse.

GRUSOMT: Donald Trump maner sine tilhengere til å demonstrere ved Capitol Hill. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Som et resultat av den enorme og pågående voldelige situasjonen i Washington, D.C., krever vi at tre av Donald Trumps twittermeldinger fra tidligere i dag fjernes, etter gjentatte og alvorlige brudd på våre retningslinjer.

Dette skrev Twitter i natt på selskapets egen profil.

I etterkant har Trumps side på plattformen blitt låst. Det har også Facebook-siden hans.

- Vegrer seg

IVRIG PÅ TWITTER: Trump er kjent for å være særdeles aktiv på sosiale medier. Foto: NTB
IVRIG PÅ TWITTER: Trump er kjent for å være særdeles aktiv på sosiale medier. Foto: NTB Vis mer

Førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon på Høyskolen Kristiania, Bente Kalsnes, forteller at plattformgigantene nå har blitt presset til å ta på seg en rolle de lenge har motsatt seg.

- Dette er et skritt mange har oppfordret de til å ta, samtidig som de tydelig vegrer seg for det. De ønsker ikke å gjøre seg til den som vurderer hva som er sant eller falskt.

- Den jobben har de gitt til faktasjekkere, sier hun til Dagbladet.

- Ønsker ikke redaktøransvar

Kalsnes mener selskapene ikke vil ha denne typen redaktøransvar, og at de generelt ikke ønsker å bedømme hvem i samfunnet som skal få lov til å uttale seg.

- Når de må gå inn å sensurere talen til en president, tar de på seg en annen rolle enn de ønsker å ha, sier hun.

Hun forklarer at dette rolleskiftet har pågått siden presidentvalget i 2016, da Facebook fikk mye kritikk over spredning av feilinformasjon på plattformen.

- I etterkant har det vært et større politisk press for at teknologiselskapene skal gjøre mer for å redusere spredninga av desinformasjon, både i forbindelse med valg, og i det siste året med coronaviruset, forklarer hun.

Ble det rett og slett for mye denne gangen?

- Forskjellen er at denne gangen har det fått et voldelig utfall, sier Kalsnes.

VÅPENDRAMA: Denne videoen viser våpendramaet som foregikk inne i Kongressebygnigen. VIDEO: AP Vis mer

Finner nye plattformer

Men avvisningen fra de store plattformaktørene får også konsekvenser, og åpner for at ytterkantmiljøene kan flytte seg til andre, mindre regulerte plattformer.

- Det har vi sett mange eksempler på allerede, forteller Kalsnes.

PRESSES: De store teknologiselskapene er under økende politisk press, sier Bente Kalsnes ved Høyskolen Kristiania. Foto: Jonatan Quintero / Høyskolen Kristiania.
PRESSES: De store teknologiselskapene er under økende politisk press, sier Bente Kalsnes ved Høyskolen Kristiania. Foto: Jonatan Quintero / Høyskolen Kristiania. Vis mer

- Du har for eksempel Parler, som etterhvert har blitt populær blant konservative brukere. Folk går til plattformer som har mindre strenge regler for hva man kan si, og ytre seg om, forklarer hun.

Parler kan minne om Twitter, og er populær blant Trump-supportere. Plattformen er startet av blant andre Rebekah Mercer, datteren til Robert Mercer, som er en av grunnleggerne av Cambridge Analytica.

ET ANGREP: Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide om opptøyene i USA. Hun kaller det et angrep på demokratiet. Video: Jeanette Nyhammer Vik Vis mer

- Et økende tyranni

Sistnevnte har fått noe av æren for at Trump vant valget i 2016, da de hjalp kampanjen med såkalt «microtargeting» av velgere. Selskapet stjal også opplysninger om over 50 millioner personer fra Facebook.

- Det økende tyranniet og hovmodet fra teknologigigantene gjør at noen er nødt til å ta opp kampen mot datautvinning, og for beskyttelsen av ytringsfriheten på nett. Det gjør Parler, skrev Mercer på sin Parler-profil, ifølge ABC News.

Hun omtaler den som «et fyrtårn for alle som verdsetter sin frihet, ytringsfrihet og sine personlige data».

På spørsmål om dette kan være spikeren i kista for Trumps tilstedeværelse på Twitter, sier Kalsnes at det kommer an på hva presidenten publiserer de neste dagene.

- Han har kort tid igjen i presidentembetet, og det vil være mindre kostnader og konsekvenser for Twitter å suspendere ham når han er ferdig i den rollen, avslutter hun.

- Jeg elsker dere

Twitter skrev i går at dersom Trump ikke fjernet de tre meldingene, ville han bli utestengt på ubestemt tid.

De skrev også at framtidige brudd på reglene vil føre til permanent utestengelse av kontoen hans.

Trump la i går ut en videobeskjed hvor han omtalte opprørerne som «patrioter», og gjentok påstandene om valgfusk.

- Jeg elsker dere, sa han i videoen, som nå er fjernet fra så godt som alle plattformer.

Trump er fra før ikke kjent for å bry seg nevneverdig om reglene til plattformene. I høst gikk han kraftig ut mot teknologigigantene, og mente de hadde en agenda mot ham.

RYSTET: Flere av avtroppende president Donald Trumps nærmeste medarbeidere har sluttet etter onsdagens angrep på Kongressen. Reporter: Vegard Kvaale. Foto: NTB / REUTERS / Leah Millis Vis mer

Videoen var blant det som fikk plattformaktørene til å steile.

- Vi har gått gjennom to brudd på våre retningslinjer fra president Trumps side. Det vil føre til en 24 timers utestengelse, skrev Facebook i en uttalelse.

Også Instagram-sjef Adam Mosseri skrev natt til torsdag at de stenger Trumps konto i 24 timer.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer