Kan bli tvunget til å selge Munch-maleri

Konkursrammede Detroit ser seg nødt til å prissette byens kunstskatter.

KONKURS: 18. juli i år ble den amerikanske byen Detroit begjært konkurs. Nå er det hyret inn auksjonshus til å vurdere verdien av byens kunstskatter, som blant annet inkluderer Edvard Munchs «Gutt i klippelandskap».  Foto: Scanpix og Boy in blue, 1912-15 © Munch-museet/ Munch-Ellingsen Gruppen/BONO 2013
KONKURS: 18. juli i år ble den amerikanske byen Detroit begjært konkurs. Nå er det hyret inn auksjonshus til å vurdere verdien av byens kunstskatter, som blant annet inkluderer Edvard Munchs «Gutt i klippelandskap». Foto: Scanpix og Boy in blue, 1912-15 © Munch-museet/ Munch-Ellingsen Gruppen/BONO 2013Vis mer

(Dagbladet): Den amerikanske byen Detroit ble 18. juli i år begjært konkurs med en langsiktig gjeld på opp mot 120 milliarder kroner. Nå må byen prissette sine kunstskatter.

Ifølge Reuters vil embetsmenn fra Detroit nå sette i gang arbeidet med å få byens eiendeler taksert. Museet Detroit Institute of Arts, som regnes som et av de seks viktigste museene i USA, er blant disse.

Prissettes Det er det berømte auksjonshuset Christies som er innleid for å prissette den delen av museets kunst som er eid av byen. Auksjonshuset skal også komme med råd til Detroit om hvordan byen kan tjene penger på kunsten uten å nødvendigvis måtte selge den.

Det blir også leid inn eksperter til å taksere andre eiendeler, blandt annet byens parkeringsgarasjer og flyplass.

- Dette betyr ikke at vi har umiddelbare planer om å selge noen spesielle eiendeler. Som konkursrammet er vi pliktige til å gjøre rede for byens eiendeler, sier Detroits kriseleder Kevyn Orr i en video han publiserte på YouTube.

Muligheten for salg av byens kustverk har skapt stor debatt og mange er kritiske til avgjørelsen. Talsmenn for Detroit sier imidlertid at det å beholde kunst ikke burde gå foran nødvendigheten av å betale byens arbeidere.

Museets kunstsamling inkluderer blant annet verk av Vincent van Gogh, Henri Matisse, Andy Warhol, Rembrandt.

Også norske Edvard Munchs «Gutt i Klippelandskap», eller «Boy in Blue» som maleriet heter på engelsk, er å finne blant museets utstillinger.

Ifølge The Wall Street Journal kan Detroits eiendeler bli tvangssolgt slik at byen har mulighet til å tilbakebetale sin gjeld.