- Kan bli vanlig å betale for musikk som for strøm

Maner SV til fildelingskamp.

VIL FINNE EN NY VEI I FILDELINGSDEBATTEN: Stortingskandidat Snorre Valen fra Sør-Trøndelag SV søker nye løsninger for å få bukt med piratkopiering. Her i samtale med partikollega Øystein Djupedal.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
VIL FINNE EN NY VEI I FILDELINGSDEBATTEN: Stortingskandidat Snorre Valen fra Sør-Trøndelag SV søker nye løsninger for å få bukt med piratkopiering. Her i samtale med partikollega Øystein Djupedal. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I morgen legger Snorre Valen, SVs stortingskandidat fra Sør-Trøndelag, fram en uttalelse om ulovlig fildeling på partiets landsmøte. Han og partikollega Johan L. Tønnesson går inn for å stimulere det politiske miljøet til å hjelpe musikkbransjen med å finne nye inntektsmodeller.

- Det er viktig å få på plass et sett med kompensering for alt som sendes, også på nett. Dermed kan det for eksempel bli like vanlig å betale for musikk på samme måte som du betaler for strøm eller telefonbruk, sier Valen.

- Lær av Spotify
Han mener et telleverk må til for å måle artisters popularitet, uavhengig av platesalg. Slik kan fordelingen av penger bli lettere dersom man i framtida honorerer musikere og opphavsmenn via mikrobetalinger eller andre løsninger.

- De lovlige og legitime kanalene for musikk må være de beste og mest tilgjengelige. Spotify er et godt eksempel. Nå er det lettere for meg å sette på en låt enn å hente CD-en i hylla — og enda lettere enn å laste ned en torrent-fil, sier Valen, som selv er musiker.

Et slikt telleverk må ifølge Valen fange opp all musikk som formidles via nettet, enten det er via streaming, digitalt kjøp eller nedlasting via torrenter.

- Ny tenkning
Debatten om fildeling har ifølge Valen hittil har vært for sorthvit, og han mener at den ikke kan komme videre før motpartene møtes på halvveien.

- Jeg tror verken at piratenes eller platebransjens resepter er det beste. Det må finnes rom for ny tenkning, slik at politikken etterhvert kan trå hjelpende til så det blir mulig for artister å leve av musikk også om 20 år. Om man bare drar folk for retten, vil piratene vinne på sikt, sier Valen.

- Finnes allerede
Administrerende direktør i TONO, Cato Strøm, hevder at slike telleverk allerede eksisterer, og at modeller som nå forhandles fram er i tråd med SV-erens ønske.

- Nettopp Spotify må jo være den modellen som passer hånd i hanske med den Valen og Solhjell etterlyser, sier Strøm, som er enig i teorien om at musikk snart betales abonnementsvis slik som strøm.

Valen er i utgangspunktet fornøyd med støtten fra TONO, men mener at det ikke er så enkelt at man kan bruke et program som Spotify til å måle popularitet.

- Jeg vil gjerne at TONO viser meg det telleverket som fungerer sånn. Et at de største problemene med ulovlig nedlasting er at det skjuler populariteten til en artist. Hvis et band for eksempel ikke ligger i Spotifys database, betyr det da at det ikke er populært, spør Valen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer