Kan «bok-Spotify» lindre bokbransjens to hodepiner?

Ny tjeneste kommer på helt riktig tidspunkt.

KAN STRØMMES: Bøkene til Lars Saabye Christensen kan snart strømmes gjennom den nye abonnementstjenesten Storytel, som lanseres om et par uker.
Nina Hansen / Dagbladet
KAN STRØMMES: Bøkene til Lars Saabye Christensen kan snart strømmes gjennom den nye abonnementstjenesten Storytel, som lanseres om et par uker. Nina Hansen / DagbladetVis mer
Kommentar

Om et par uker får Norge en ny strømmetjeneste for e-bøker. Dermed skal det bli like lett å skaffe seg nytt lesestoff, som det er å høre på musikk via Spotify eller se på tv-serier via Netflix.

Godt nytt for norske lesere. Forfattere og forleggere er nok mer spente. Men det er to store grunner til at det er viktig for dem å komme med et slikt tilbud nå.

Den første er norske bibliotek. Siden september i fjor har norske lesere lånt flere ebøker enn de har kjøpt. Det tar bare noen sekunder å låne en ebok via smarttelefon, og mange av de nye og mest omtalte titlene er tilgjengelig i bibliotek-appene allerede samme dag som de lanseres i butikken. Det eneste aberet er at det kan bli lange ventelister på de mest populære bøkene. Likevel er det ingen tvil om at det har blitt svært enkelt å lese ebøker gratis. For enkelt, mente Cappelen Damms forlagsdirektør Øisten Wahl, som tidligere i sommer gikk ut i Klassekampen og ga bibliotekene skylda for at eboksalget har stagnert.

Nå er det nettopp Wahl og Cappelen Damm som har inngått et samarbeid med svenske Storytel om den nye strømmetjenesten. Storytel-appen kan lastes ned allerede nå, men inneholder foreløpig bare lydbøker — de samme som til nå har vært tilgjengelige gjennom lydboktjenesten Ordflyt. Først i midten av august lanseres den på ordentlig.

Strømming minner om bibliotekutlån — du får rask og enkel tilgang på et stort antall bøker - bare at det koster penger. I dette tilfellet 169 kroner per måned. Men skal det være noe poeng for leserne å bli betalende abonnenter, må de tilbys mer enn de kan få gratis. Cappelen Damm regner med å kunne tilby «noen tusen» norskspråklige ebøker fra oppstart, pluss svenske og engelske, samt lydbøker. Totalt omkring 20 000 titler. Deichmanskes utlåns-app tilbyr for øyeblikket 569. Men de mest populære e-bøkene — de nyeste — vil ikke finnes i Storytels sortiment. Her blir det bare bøker lansert i 2013 eller tidligere. Årsaken er at fastprisavtalen gjør det for dyrt å strømme helt nye bøker.

Bøker er i stor grad ferskvare, så dette er et åpenbart problem. Som for å bøte på det, lokker Storytel med noe som ikke finnes i Norge fra før: Muligheten til å svitsje sømløst mellom lydbok- og ebok-versjoner av samme bok.

Den muligheten tilbys imidlertid også hos netthandelgiganten Amazon, som lanserte sin strømmetjeneste for bare halvannen uke siden. Amazon skaper nok langt mer hodepine hos norske forlag enn bibliotekene gjør. 70 prosent av e-bøkene nordmenn leser er fremmedspråklige. Svært mange kjøpes via Amazon, og leses på Kindle. Å skulle kjempe mot en slik markedsmakt, må føles som et mildt sagt rått parti. Det kan bare fungere dersom norsk bokbransje klarer å samle seg om et felles tilbud. Det har vist seg å være vanskelig. Strømmetjenesten Ereadz, som ble lansert i Norge for to år siden, har slitt med å få med seg de store forlagene. Det finnes to norske strømmetjenester for barnebokapper, Pickatale og Propell, men også de har altfor begrenset utvalg til å bli særlig relevante.

Ifølge Cappelen Damm har omkring 20 norske forlag kastet seg på Storytel-prosjektet, men ennå ingen av hovedkonkurrentene Aschehoug og Gyldendal. Sistnevnte har heller ingen planer om å begynne med strømming. Forlagsdirektør Einar Ibenholt sier til Morgenbladet at de vil vente og se hvordan det går med alle de ulike internasjonale strømmetjenestene.

Det er sikkert behagelig for øyblikket, men for hver dag de venter, oppdager nye lesere hvor billig og greit det er å lese ebøker på engelsk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.