KOMMENTARER

Statsbudsjettet 2020:

Kan budsjettet redde regjeringssamarbeidet?

Overordnet viser regjeringen måtehold i pengebruken. Det er godt for norsk økonomi.

SE TV LIVE: Klokka 10.00 legges statsbudsjettet for 2020 fram på Stortinget. Det er likevel mye som er klart i allerede. Følg Dagbladet TVs sending for siste nytt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Selv om finansministeren spiller førstefiolin på statsbudsjettdagen, er trolig dirigenten mest fornøyd. For første gang står Erna Solberg (H) bak et budsjett hun vet hun har flertall for på Stortinget.

Ingen flere seine kvelder med forhandlinger i høstmørket. Ingen nye, provisoriske avgifter for å finne inndekning for milliardene i budsjettforliket.

Det endrer den politiske dynamikken, men også rollefordelingen. Tidligere har KrF og Venstre (seinere bare KrF) påtatt seg rollen som redningsmannskap for et usosialt og klimafiendtlig budsjett. Uten dem, intet flertall. «Grønnere og mer rettferdig», sa de slitne, men fornøyde, til kameraene i Vandrehallen etterpå.

Nå er de for alvor inne i folden. Det gir selvfølgelig muligheter småpartiene før var nektet, som makt over flere departementer og profilering av statsråder.

Men også begrensninger. I regjering må KrF og Venstre ta ansvar for helheten på en annen måte enn tidligere. Framfor å være helten for studenter, flyktninger, og viktige klimatiltak, blir søkelyset nå rettet mot nederlag framfor det partiene før skulle «redde.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer