KOMMENTARER

Kan byenes sentrum reddes fra kjøpesentrene?

Kanskje må åpningstidene revurderes.

VINNER KAMPEN: Kjøpesentrene er praktiske og trekker kunder til seg, men prisen er at bysentrene strever. Nå skal de få hjelp. Foto: Sara Johannessen / Scanpix
VINNER KAMPEN: Kjøpesentrene er praktiske og trekker kunder til seg, men prisen er at bysentrene strever. Nå skal de få hjelp. Foto: Sara Johannessen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er en egen, dragende gåtefullhet over utvikling som alle ønsker, men ingen får til å skje. Alle ønsker at sentrumsområdene i norske byer skal være levende, boblende steder, fulle av folk og butikker. Politikerne vil ha flere folk på mindre arealer, arkitektene vil ha innbydende, menneskevennlige steder å legge opp, almuen ser benker under trær og har med en gang litt lettere for å se for seg byen med den koselige gågata som rammen rundt sitt eget liv.

Og likevel går det motsatt vei. Kjøpesentrene utenfor bykjernen styrker sin stilling, mens en stor andel av førsteetasjene i sentrum av byene blir stående tomme. Det som de fleste mener burde vært yrende gater, er folketomme etter endt arbeidstid.

Det seneste tiltaket for å få bukt med den såkalte sentrumdøden, kommer fra Norsk design- og arkitektursenter (Doga) , heter «Levende lokaler», og skal settes ut i livet i år. Tre byer, Arendal, Lærdal og Tromsø, er plukket ut som urbane prøvekaniner, og vil motta skreddersydd støtte for å fylle opp tomme lokaler i sentrum, med kulturtilbud, ubemidlede gründere og frivillige tiltak. Lærdom skal trekkes og tiltak utvikles for andre byer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer