Kan Corbyn redde Labour?

Hvis ikke er Storbritannia i trøbbel.

RADIKAL: Jeremy Corbyn er blitt leder av Labour. Men historien viser at Labour taper valg når kursen dreies mot venstre, skriver artikkelforfatteren. REUTERS/Toby Melville/files
RADIKAL: Jeremy Corbyn er blitt leder av Labour. Men historien viser at Labour taper valg når kursen dreies mot venstre, skriver artikkelforfatteren. REUTERS/Toby Melville/filesVis mer
Meninger

I asken av New Labour og etter mange år uten overbevisende lederskap, valgte det britiske Arbeiderpartiet, Labour, i september venstreradikaleren Jeremy Corbyn til sin nye leder. Corbyn fikk 59 prosent av stemmene, men skapte splittelser i partiet.

Corbyn engasjerte medlemmene med sitt budskap om å få slutt på regjeringens økonomiske nedskjæringspolitikk, som skal erstattes med «en ærligere og snillere politikk», tuftet på folkelig deltakelse nedenfra. Det manglet ikke på advarsler fra øvrige lederkandidater og tidligere ledere - som for eksempel Tony Blair. Når Corbyn likevel kunne vinne viser det mest av alt Labours mangel på politiske ideer og overbevisende svar på sentrale samfunnsutfordringer.

Men å mobilisere noen hundretusener medlemmer er noe helt annet enn å overbevise millioner av velgere. Historien viser at Labour taper valg når kursen dreies mot venstre. Michael Foot, Neil Kinnock og Ed Miliband er alle eksempler på det. Med Corbyn som leder kan Labour komme til å gå ut på en ny politisk ørkenvandring.

I mai tapte Labour valget i et Storbritannia preget av økende økonomisk og sosial ulikhet, boligkrise, massive spare- og nedskjæringstiltak, kutt i velferdsordninger og et fall i levestandard for mange briter. Det bør være urovekkende for partiet. Corbyn vant Labour fordi partiet manglet troverdig politikk på de store samfunnsproblemene. Spørsmålet er om Labour kan vinne neste valg.

Da må Corbyns økonomiske politikk, «Corbynomics», vinne velgernes tillit. Han går til kamp mot spare- og kuttpolitikken til regjeringen, og vil gjennomføre tiltak som vekst gjennom økte offentlige investeringer, en nasjonal investeringsbank som skal satse på infrastruktur og småbedrifter som jobber for fellesskapets beste, et skattesystem som skattlegger rike hardere og renasjonalisering av virksomheter som tidligere har vært i offentlig eie, som jernbanen.

Hjulpet av et økonomisk utvalg, bestående av blant andre stjerneøkonomene Thomas Piketty og Joseph Stiglitz, skal det meisles ut en ny økonomisk plattform. Kan anerkjente akademikere fornye og legitimere Corbyns radikale økonomiske politikk?

Mens Labour går til venstre, går velgerne mot sentrum. Labour har også en stor utfordring i at partiets tradisjonelle velgergrunnlag er i endring. Den politiske lojaliteten til Labour i arbeiderklassen er fragmentert. Vekst i antall selvstendig næringsdrivende og en krympende offentlig sektor har sammen med automatisering og digitalisering ført til et mindre organisert arbeidsliv. Hvis ikke Labour tilpasser seg endringene og omfavner nye velgergrupper i sentrum, vil ikke partiet vinne makt.

Foreløpig har ikke Corbyn begeistret velgerne. Meningsmålingene har ikke endret seg siden han tok over ledervervet, og det konservative partiet har en fortsatt komfortabel ledelse. 3 av 4 velgere sier også i en undersøkelse gjennomført av avisen The Independent sier at de ikke ønsker ham som statsminister.

Corbyn har lovet klar tale. Er det noe Labour trenger nå, er det klar tale. Om hvilken retning partiet vil gå i. Om hvordan de skal løse utfordringene det britiske samfunnet står overfor. Lykkes han ikke, er både Labour og Storbritannia i trøbbel.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.