DEBATT

Regjeringskvartalet

Kan corona redde Y-blokka?

Etter over 400 milliarder i corona-tiltak, er et regjeringskvartal til 10 milliarder småpenger. Men symboleffekten av et påkostet og splitter nytt regjeringskvartal, i ei tid da alle må leve på sparebluss, er vanskelig å forsvare.

ARGUMENTET FORSVINNER: Hjemmekontor og vår nye kunnskap om digitale plattformer for å kommunisere og arrangere møter, slår beina under argumentet om å samle alle departementene i et gedigent regjeringskvartal av effektivitetshensyn, skriver innsenderen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ARGUMENTET FORSVINNER: Hjemmekontor og vår nye kunnskap om digitale plattformer for å kommunisere og arrangere møter, slår beina under argumentet om å samle alle departementene i et gedigent regjeringskvartal av effektivitetshensyn, skriver innsenderen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En alvorstung Picasso strekker ut hånda og gjør et stopptegn på gjerdet som omringer Y-blokka. Det ser ut som Erling Viksjøs monumentale bygg har fått bind for øynene i påvente av en offentlig henrettelse.

Ensom og forlatt brer Y-blokka seg utover Akersgata og Ring 1. Forrådt av sine nærmeste, forhenværende og nåværende kommunalministre, i rollen som Pontius Pilatus. Fagmiljøer fra Riksantikvaren til kunstmuseet MoMA protesterer. Til ingen nytte. Men coronakrisen har aktualisert og styrket argumentene for Y-blokkas videre liv.

Etter at Covid 19 satte Norge sjakk matt den 12 mars, vil regjeringen ifølge revidert nasjonalbudsjett bruke 419 milliarder ekstra fra Oljefondet for å holde hjulene i gang. Minst. Da blir et regjeringskvartal til 10 milliarder småpenger. Men symboleffekten av et påkostet og splitter nytt regjeringskvartal, i ei tid da alle må leve på sparebluss, er vanskelig å forsvare.

Regjeringen er nødt å stramme inn når utgiftene til NAV eksploderer med en ledighet på 8,8 prosent og skatteinntektene synker. I tillegg blir oljeinntektene langt lavere enn forutsatt i statsbudsjettet, fordi prisen for et fat olje har sunket dramatisk. Måtehold tvinger seg derfor fram.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer