DEBATT

Regjeringskvartalet

Kan corona redde Y-blokka?

Etter over 400 milliarder i corona-tiltak, er et regjeringskvartal til 10 milliarder småpenger. Men symboleffekten av et påkostet og splitter nytt regjeringskvartal, i ei tid da alle må leve på sparebluss, er vanskelig å forsvare.

ARGUMENTET FORSVINNER: Hjemmekontor og vår nye kunnskap om digitale plattformer for å kommunisere og arrangere møter, slår beina under argumentet om å samle alle departementene i et gedigent regjeringskvartal av effektivitetshensyn, skriver innsenderen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ARGUMENTET FORSVINNER: Hjemmekontor og vår nye kunnskap om digitale plattformer for å kommunisere og arrangere møter, slår beina under argumentet om å samle alle departementene i et gedigent regjeringskvartal av effektivitetshensyn, skriver innsenderen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Ingjerd Terese Skaug Robin
Ingjerd Terese Skaug Robin Vis mer

En alvorstung Picasso strekker ut hånda og gjør et stopptegn på gjerdet som omringer Y-blokka. Det ser ut som Erling Viksjøs monumentale bygg har fått bind for øynene i påvente av en offentlig henrettelse.

Ensom og forlatt brer Y-blokka seg utover Akersgata og Ring 1. Forrådt av sine nærmeste, forhenværende og nåværende kommunalministre, i rollen som Pontius Pilatus. Fagmiljøer fra Riksantikvaren til kunstmuseet MoMA protesterer. Til ingen nytte. Men coronakrisen har aktualisert og styrket argumentene for Y-blokkas videre liv.

Etter at Covid 19 satte Norge sjakk matt den 12 mars, vil regjeringen ifølge revidert nasjonalbudsjett bruke 419 milliarder ekstra fra Oljefondet for å holde hjulene i gang. Minst. Da blir et regjeringskvartal til 10 milliarder småpenger. Men symboleffekten av et påkostet og splitter nytt regjeringskvartal, i ei tid da alle må leve på sparebluss, er vanskelig å forsvare.

Regjeringen er nødt å stramme inn når utgiftene til NAV eksploderer med en ledighet på 8,8 prosent og skatteinntektene synker. I tillegg blir oljeinntektene langt lavere enn forutsatt i statsbudsjettet, fordi prisen for et fat olje har sunket dramatisk. Måtehold tvinger seg derfor fram.

Gjenbruk innen design og bygg har blitt viktig, fordi forbruk, og ikke minst overforbruk, kommer høyt opp på listen for miljøsynder. I den nye kulturmiljømeldingen fra 17 april, konkluderer Regjeringen med at det ligger en mye større miljøgevinst i å bevare bygninger enn å bygge nytt.

Derfor kan også ærverdige Deichmann på Hammersborg, postens gamle lokaler i Kongens gate, og Y-blokka, utgjøre en del av et utvidet regjeringskvartal, sammen med UD og Forsvarsdepartementet.

I Stockholm er departementene eksempelvis fordelt på ti kvartaler og i Paris ligger også de ulike departementene spredt rundt i byen. Det er bare presidentens Elysée-palass, statsminister- og innenriksministeriet som ligger samlet ved Champs-Élysées. Ingen av byggene rager høyere enn bebyggelsen rundt.

Et regjeringskvartal der alle departementene er samlet, vil kreve omfattende sikkerhetstiltak og vil føre til fysisk avskjerming, noe som vil få regjeringen til å framstå som fjernere fra folket. Det passer dårlig i et egalitært land der nærhet til innbyggerne verdsetter høyt.

I Kommunaldepartementets vedtak om nytt regjeringskvartal, skal alle departementene, utenom Forsvarsdepartementet, inn i det nye regjeringskvartalet. Det blir et massivt kvartal, selv om det er noe nedskalert fra den opprinnelige planen. Det er uheldig å bygge en mastodont som ruver i bybildet og setter både storting, høyesterett og slottet i forlegenhet. Maktfordelingsprinsippet bør også reflekteres i arkitekturen.

Y-blokka derimot innbyr til interaksjon med Picassos fasade og nærhet mellom bygg og publikum. På samme måte som det populære operabygget. Men nærhet og tilgjengelighet er hovedargumentet for rivning av Y-blokka, fordi det representerer en sikkerhetsrisiko. Et uangripelig argument i kjølvannet av 22 juli.

Det er særlig den nordre delen av Y-blokka som ligger over tunnelen til Ring 1 som utfordrer sikkerheten. Men man kan tenke seg at denne delen kan huse noe annet enn et departement. Hva med å flytte Kulturskolen dit? Den vil neppe være et attentatformål.

Y-blokka er et historisk bygg som hører sammen med høyblokka. Mens høyblokka symboliserer FN-bygningen i New York, har Y-blokka samme form som UNESCO-sekretariatet i Paris. Hovedkvarterets arkitektoniske y-form er en turistattraksjon i Paris. Selv uten Picassos utsmykning. I ei tid med unntakstilstand og pandemi er internasjonalt samarbeid gjennom FN og WHO viktig. Symboleffekten og tilknytningen mellom den y-formede FN-bygningen i Paris og Y-blokka forsterkes derfor.

DEMONSTRERTE: Mange hadde møtt opp for å demonstrere mot rivingen av Y-blokka. Reporter: Knut-Eirik Lindblad. Video: Madeleine Liereng / Dagblade TV Vis mer

Ved å beholde Y-blokka, slås det også et slag for arkitektonisk bevissthet og god byplanlegging. Oslo fikk hard medfart under andre verdenskrig, men det er bulldoserne i etterkrigstida som har vært bevaringsverdige byggs største fiende. For eksempel ble det engelske kvarter på Solli plass revet på 60-tallet, for å gjøre plass til to betongkolosser, som neppe kan kalles arkitektonisk perler.

På åttitallet ble Oslo åpnet mot sjøen og Oslofjorden ble en integrert del av bybildet. Aker Mekaniske Verk ble nedlagt og verftsbygningene ble rehabilitert og omgjort til kjøpesenteret Aker Brygge. Det var arkitektonisk vellykket og god byplanlegging. På samme måte kan det argumenteres for at det vil være et godt arkitektonisk grep å rehabilitere og integrere den ikoniske Y-blokka i regjeringskvartalet.

Når både Oslo kommune, Riksantikvaren og til og med kunstmuseet MoMA protesterer på rivningen av Y-blokka, tyder det på at beslutningen om rivning er dårlig forankret.

I løpet av coronanedstengningen har mange hatt hjemmekontor og tatt i bruk ulike digitale plattformer for å kommunisere og arrangere møter. Fysisk nærhet har blitt mindre viktig og argumentet om å samle alle departementene i et regjeringskvartal av effektivitetshensyn er blitt svekket.

Digitale møter kan langt på vei erstatte fysiske møter og dersom et fysisk møte skulle bli nødvendig, er det bra for folkehelsa med en spasertur til et annet departement.

Det kunne til og med hende at statsråden med sine rådgivere ville plukke opp det som rører seg på bakkeplan. Det som er vanskelig å få øye på fra regjeringskontorenes toppetasje. Det var på grunn av slike spaserturer at Aftenpostens tidligere sjefredaktør Amadeus Schibsted holdt seg godt informert og tok pulsen på hovedstaden.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer