Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kan den måle seg med «Max Manus»?

Se Lene Nystrøm lure nazister i fersk trailer.

||| (Dagbladet.no): 9. oktober er en ny film om Norge under 2. verdenskrig kinoklar. «Svik» har blant andre Lene Nystrøm, Kåre Conradi, Fridtjov Såheim, Jørgen Langhelle og Ingrid Bolsø Berdal i ledende roller.

Det har til nå vært sparsomt med detaljer ute om handlingen i filmen, men i dag lanserer vi den første fullengdes traileren.

Regissøren - den 55 år gamle debutanten Håkon Gundersen - lover en annerledes krigsfilm sammenliknet med mange av de andre som har vært laget de siste årene.

- Vi har et annet fokus enn mange av de siste årenes sabotørfilmer. Vi går inn i et univers i Oslo, der høyere tyske SS-offiserer har tatt over nattklubbene, forteller han.

- Kamera fant Lene
Karakteren til Lene Nystrøm er ansatt ved en av disse nattklubbene, Club Havana, men driver samtidig et dobbeltspill ved å samle informasjon på vegne av de allierte.

Det er ekstra farlig, siden amerikanerne planlegger et angrep mot Hydros fabrikker på Herøya. Handlingen i filmen foregår i de to dagene som leder opp til bombeangrepet 24. juni 1943.

- Mange nordmenn er nok spente på Nystrøms prestasjon, siden hun først og fremst er kjent for sin popkarriere?

- Vel, Lene er jo veldig scenevant, men har også — viste det seg — et naturlig forhold til kamera. Det er en fysisk meget krevende rolle hun påtok seg, men den er levert med glans. Kameraet fant henne virkelig, sier regissøren.

Halvparten så dyr
Budsjettet for filmen er på 20 millioner kroner - under halvparten av hva det kostet å lage «Max Manus». Kreativitet og god planlegging har imidlertid gjort sitt til at den skal føles dyr, sier Håkon Gundersen.

Innspillingen skjedde i Oslo og Budapest før påske.

- Vi ble ferdig tre dager før skjema, og har holdt budsjett. Vi var avhengige av å planlegge godt, men ikke så godt at vi ødela all spontanitet, sier regissøren.

- Tror du kritikerne kommer til å sette pris på denne, eller har du først og fremst ønsket å nå popkornpublikummet?

- Vanskelig spørsmål. Man skal være veldig ydmyk når man presenterer en film for et publikum, og slikt vil jeg overlate til andre å finne ut av. Jeg tror uansett, som «Max Manus» også viste, at interessen for krigen fremdeles er stor, og at det er viktig å dokumentere historien nå som tidsvitnene er i ferd med å dø ut, sier han.

Nye momenter
Gundersen har blant annet bakgrunn som sosiolog, forfatter og produsent, men har aldri skrevet eller regissert selv tidligere.

Nå jobber han intenst - tidvis opp mot 20 timer i døgnet - for å ha «Svik» klar til premiere.

Interessen hans for krigshistorie er blant momentene som gjorde at han ville lage filmen. Og regissøren mener bestemt det er flere sider ved norsk krigshistorie som ikke er belyst, som han håper kan skape debatt opp mot premieren.

- For eksempel spørsmålet om krigsprofitørene. Storkapitalen brukte slaver i stor utstrekning, og slavene fikk ingen erstatning etter krigen. Den diskusjonen har aldri kommet opp, og det er det på tide at det gjøres noe med.

DEBUTANT: Håkon Gundersen instruerer Lene Nystrøm.
DEBUTANT: Håkon Gundersen instruerer Lene Nystrøm. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling