Kan denne filmen skaffe Norge priser?

Store forventninger til «O\'Horten». Se klipp!

(Dagbladet.no): Kulturminister Trond Giske har bevilget ekstra penger til norsk film, men har samtidig gjort det klart at han forventer resultater i form av priser og mer publikum.

En av filmene mange håper kan gjøre suksess også i utlandet til neste år er Bent Hamers nye film «O\'Horten».

Strømførende Owe

Hamer er en av Norges mest anerkjente regissører. To av hans tidligere filmer - «Eggs» og «Salmer fra kjøkkenet» - har for eksempel blitt tatt ut i det prestisjetunge director\'s fortnight-programmet i Cannes.

Regissøren innrømmet nylig under Blått Lerret-arrangementet i Oslo at det er tematiske likheter mellom tidligere filmer og «O\'Horten», som får premiere 2. juledag.

- Det er drepende å jobbe med dramatisk struktur. Jeg er også mer opptatt av situasjoner enn av karakterer, fortalte Hamer.

«O\'Horten» er en stillferdig komedie om lokføreren Odd Horten, som er på vei over i pensjonisttilværelsen.

På rollelista finner vi Ghita Nørby, Espen Skjønberg, Per Jansen og Anette Sagen (!). Hovedrollen innehas av Bård Owe, som blant annet er kjent fra Lars von Triers «Riget».

- Bård er rett og slett veldig rar. Det ble for eksempel sagt at du får strøm om du tar på ham, opplyste Hamer.

- Et monster

«O\'Horten» markerer også en tilbakekomst til norsk film for Bent Hamer.

Den forrige filmen han laget var «Factotum», basert på Charles Bukowski-romanen, med blant annet Matt Dillon og Lili Taylor.

- Det er noe helt annet å jobbe med indiefilm i USA og Europa. USA er ikke designet for denne typen filmer. Du slåss mot et monster, sa regissøren som også produserer egne filmer.

John Erik Kaada har laget musikken til «O\' Horten».

- Av og til kan det være litt frustrerende med norsk film at man er så nøkterne, og at man som komponist ikke får smøre tjukt på. Derfor ble jeg veldig glad da Bent viste meg en spektakulær scene fra Hardangervidda, filmet med helikopter. Da bestilte jeg stykerne, fortalte Kaada.

OPPTATT AV SITUASJONER: Bent Hamer intervjues av Kjetil Lismoen på Blått Lerret.