Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kan denne fyren lære deg noe om sjekking?

Se klipp fra ny norsk ungdomsfilm.

(Dagbladet.no): De fleste som har hørt Harald Eias figur, den respektfanatiske regissøren Khalid Raja («alle som kommer fra land med lavt bruttonasjonalprodukt er opptatt av respekt, det er vår valuta»), har fått problemer med å høre ordet bli brukt i fullt alvor uten å le.

Men «Respekt» - ungdomsfilmen som kommer neste fredag - er i utgangspunktet ingen komedie.

Regissør Johannes Joner har laget en film om verstinggutta i klasse 3F, som har skremt bort samtlige lærere som har forsøkt å undervise dem. Når det plutselig en dag ikke kommer noen lærer, begynner de i stedet å undervise hverandre.

Filmen er basert på et stykke av den britiske forfatteren og dramatikeren Nigel Williams, og ble først satt opp av elever på Hartvig Nissen videregående i Oslo for to år siden, da under tittelen «Klassefiende».

I sommer spilte derfor Joner og Oslo-gutta Fredrik Stabenfeldt, Daniel Karlsson, Dizzet, Israel Jesus Elias Haroldo, Vikram Kee Damslora, Svend Erichsen og Knut Joner inn filmen på nytt.

Regissør Joner har gitt uttrykk for klare synspunkter om norsk skoledebatt, blant annet i en nettprat med Aftenposten:

- Den skoledebatten som føres nå mangler respekt for elevene, for lærerne, for lærerutdanningen og for foreldrene. Man prøver å presse mer realfag inn og de som ikke finner seg til rette i disse kravene vil fort falle utenfor. Jeg tror at man må høre mer på alle de som faktisk driver skolen, ikke tre flere reformer over hodet på dem. Dessuten lærer vi mennesker på forskjellige måter og har forskjellige interesser. Det bør man ta hensyn til. Bygg først opp menneskene og gi dem mer lærelyst før man øker kunnskapsmengden, skrev Joner.

Hva synes du om klippene? Kommer du til å se filmen?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media