Kan denne redde papiravisene?

Amazons lesebrett i storformat.

BEDRE FOR AVISER: Amazons nye lesebrett, Kindle DX, har vesentlig større skjerm enn forgjengerne. Det betyr blant annet en bedre leseopplevelse med aviser i Kindle-utgave. Foto: SCANPIX
BEDRE FOR AVISER: Amazons nye lesebrett, Kindle DX, har vesentlig større skjerm enn forgjengerne. Det betyr blant annet en bedre leseopplevelse med aviser i Kindle-utgave. Foto: SCANPIXVis mer

||| (Dagbladet.no): Som varslet på ryktebørsen  lanserte nettbokhandelen Amazon i går kveld en ny, tredje utgave av det elektroniske lesebrettet Kindle.

Kindle DX er betydelig større enn forgjengerne, med 9,7 tommers skjerm mot Kindle 2s seks tommer. Det betyr at den er stor nok til å lese A4-dokumenter i PDF-format uten scrolling og zooming.

Det gjør den også betydelig mer velegnet til lesing av aviser, noe mange i den amerikanske avisindustrien håper skal gjøre den til en viktig framtidig plattform for betalt avislesing.

NY OG STØRRE: Amazon-grunnlegger Jeff Bezos presenterte i går selskapets nye elektroniske lesebrett. Foto: SCANPIX
NY OG STØRRE: Amazon-grunnlegger Jeff Bezos presenterte i går selskapets nye elektroniske lesebrett. Foto: SCANPIX Vis mer

Satser på aviser
Foreløpig er tre aviser med i et prøveprosjekt for Kindle DX. Det er The New York Times, The Boston Globe (eid, og nesten lagt ned,  av the New York Times Company), samt The Washington Post.

En rekke andre aviser, som Wahington Post og Wall Street Journal, er allerede tilgjengelige på Kindle 2, og vil trolig også dukke opp på storebroren. Det samme gjelder magasiner som The New Yorker og Time.

BEDRE PLASS: Kindle DX har plass til 3500 bøker, aviser, magasiner og dokumenter. Foto: AMAZON
BEDRE PLASS: Kindle DX har plass til 3500 bøker, aviser, magasiner og dokumenter. Foto: AMAZON Vis mer

Betalende abonnenter får hver utgivelse av magasiner og aviser i levert automatisk til sin Kindle. Det er vel å merke snakk om papirutgavene på skjerm, ikke om nettaviser og -magasiner med lenker og annen interaktivitet.

275.000 bøker
Kindle DX har skjerm som bytter automatisk mellom høydeformat og landskapsmodus og innebygget PDF-leser. Sammen med den større skjermen gjør dette den mer velegnet for større dokumenter som avissider, lærebøker og faglitteratur, men kanskje mindre praktisk for dem som primært leser elektronisk skjønnlitteratur.

For øyeblikket er 275.000 bøker tilgjengelige i Amazons Kindle-butikk. Bøker i Amazons eget Kindle-format kan kjøpes og lastes ned direkte via 3G-mobilnettet i USA, eller via Internett. Kidnle støtter også blant annet PDF, mp3 og lydbøker i flere formater.

TYNN: Kindle DX er mindre enn en centimeter tykk. Foto: AMAZON
TYNN: Kindle DX er mindre enn en centimeter tykk. Foto: AMAZON Vis mer

På teknobloggen Engadget er reaksjonene lunkne til det nye produktet.

Kindle selges foreløpig ikke utenfor USA. Kindle DX kan forhåndsbestilles nå, men kommer ikke i salg før til sommeren.

FORGJENGEREN: Kindle 2, med seks tommers skjerm mot 9,7 tommer på DX, ble lansert i februar. Foto: AMAZON
FORGJENGEREN: Kindle 2, med seks tommers skjerm mot 9,7 tommer på DX, ble lansert i februar. Foto: AMAZON Vis mer