Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kan denne rockelegenden vinne nobelprisen?

Se livestream her fra offentliggjøringen av årets nobelkandidat i litteratur klokka 13.

HYPET IGJEN: Oddsen er høy, men tilslutningen lav fra kultureliten om Bob Dylans nobelpriskandidatur. Sånn var det i fjor også.
HYPET IGJEN: Oddsen er høy, men tilslutningen lav fra kultureliten om Bob Dylans nobelpriskandidatur. Sånn var det i fjor også. Vis mer

(Dagbladet:)Klokka 13:00 annonserer det ærverdige Nobelakademiet i Stockholm hvem som vinner Nobelprisen i litteratur 2012. Du kan følge annonseringen direkte her på db.no.

Gode norske odds Spekulasjonene er som vanlig mange, og nok en gang kommer Bob Dylan høyt oppLadbrokes odds-liste.

Der får han femteplassen, med en odds på 10/1. Førsteplassen er den japanske bestselgeren Haruki Murakami, som kan skilte med hele 6/4 i odds.

Oppsiktsvekkende mange norske navn har kommet med på lista til den britiske spillsiden - Karl Ove Knausgård, Merethe Lindstrøm, Kjell Askildsen, Jon Fosse og Per Petterson er alle nevnt. Sistnevnte er imidlertid på nest siste plass, rett over «Fifty shades»-forfatteren E. L. James.

Men sjansene er nok små, både for nordmennene (svenske Tomas Tranströmer vant i fjor) og Bob Dylan. Som Svenska Dagbladet skriver om sistnevnte: «Visst, hans låttexter er träffsäker poesi. Men att Dylan rent skönlitterärt ska ha producerat «det utmärktaste i idealisk rigtning»? Få världens mest prestigefulla litteraturpris? Glöm det. Det som möjligtvis talar för honom är att Akademien vil chockera, överraska med en helt annan genre. Fast så vågade og populistiska kommer man inte vara.»

Den svenske avisen har også ringt rundt til kulturredaktører fra fjern og nær, og de heteste navnene blant dem er disse fire: kanadiske Alice Munro, amerikanske Philip Roth, algeriske Assia Djebar og nevnte Murakami. 

Men gjettekunst før Nobelprisen er en kunst få mestrer. The Guardian innrømmer for eksempel at antall ganger de har gjettet riktig på forhånd kommer opp i følgende total: Null.

DISKUTER HVEM DU TROR VIL VINNE I KOMMENTARFELTET

Gode spørsmål Dermed er det kanskje lurere å stille seg noen spørsmål rundt Nobelkomiteens tenkemåte.

Vil de øke kvinneandelen blant prisene sine, fra dagens ikke akkurat jevnfordelte 12 kvinnepriser av 104 totalt?

Vil de veie opp for fjorårets pris til en landsmann, og det faktum at nær en fjerdedel av prisene har gått til engelskspråklige forfattere, med å velge noen langveisfra?

Vil de velge en kandidat i tilknytning til den arabiske våren? Gode kandidater til det er nevnte Assia Djebar og syriske Adonis.