Kan denne telefonen få Sony Ericsson tilbake i teten?

Xperia X1 lansert i dag.

(Dagbladet.no): Kan den nye «supertelefonen» Xperia X1 bringe Sony Ericsson tilbake på banen i kampen om den mest eksklusive enden av mobilmarkedet, der aktører som Apple med iPhone, HTC, Samsung og Nokia har markert seg langt sterkere det siste året?

I tide?

Lanseringen av Xperia X1, som først ble kunngjort i februar, er utsatt flere ganger. Og mens Sony Ericsson har lansert en rekke telefoner i sine Walkman- og Cybershot-serier, med fokus på musikk og foto, har iPhone og flere andre konkurrenter tatt syvmilsskritt videre i retning en kombinasjon av lomme-PC og eksklusiv livsstilsduppeditt.

Nå kommer Sony Ericsson etter. Spørsmålene mange i mobilindustrien stiller seg er om det er i tide, om produktet er bra nok, og om en Windows-telefon er veien å gå i disse iPhone- og Android-tider.

Xperia X1 har mange fellestrerkk med telefoner som HTC Diamond, og byr på det meste av avansert funksjonalitet og tilkoblingsmuligheter. Den kombinerer berøringsskjerm med paneler for ulike funksjonsområder, som brukeren kan spesialtilpasse etter egne behov, utskyvbart QWERTY-tastatur i eksklusiv metallfinish, og Window Mobile operativsystem.

Privat eller bedrift?

X1 er tidligere omtalt som en telefon med adresse bedriftsmarkedet, noe som understrekes av at dette er Sony Ericssons første telefon med Windows Mobile. Men i tida fram mot lanseringen er fokus dreid mer i retning livsstilssegmentet og privatmarkedet, blant annet med en serie webreklamefilmer om en mann som kalles Johnny X.

Sony Ericsson har slitt i markedet det siste, med svake økonomiske resultater og en nedgang i salget på 9 prosent i andre kvartal i år. Derfor er Xperia en svært viktig telefon for selskapet, som ifølge Business Week helt har manglet noe som kan minne om en iPhone-utfordrer.

QWERTY: Det utskyvbare qwerty-tastaturet er et av argumentene for å velge Sony Ericssons nye toppmodell, Xperia X1. Foto: SONY ERICSSON
QWERTY: Det utskyvbare qwerty-tastaturet er et av argumentene for å velge Sony Ericssons nye toppmodell, Xperia X1. Foto: SONY ERICSSON Vis mer

6000 kroner

I dag ble de første testeksemplarene av Xperia X1 delt ut til norske medier, og de første telefonene vil også dukke opp i butikkene denne uka. Men foreløpig bare i engelskspråklig uttgave, det vil si uten norske menyer og æ, ø og å på det virtuelle tastaturet.

Det er foreløpig usikkert når en lokalisert utgave vil komme i salg. Sony Ericsson kan heller ikke svare på hvordan oppdatering til norsk operativsystem vi foregå for dem som kjøper en engelskspråklig X1 nå. At dette vil la seg gjøre, er det imidlertid ikke grunn til å betvile.

Prisen på Xperia X1 blir trolig rundt 6000 kroner, avhengig av hva slags kampanjer operatørene tilbyr.

Dagbladet.no har allerede lekt med Xperia X1 en par timers tid, og det viktige førsteinntrykket har satt seg. Hva det er, og hvordan Xperia X1 tåler sammenlikning med de hardeste konkurrentene, kommer vi tilbake til i løpet av få dager.

Kan denne telefonen få Sony Ericsson tilbake i teten?
PANELER: Egne paneler for ulike funksjonsområder ligger som et lag på toppen av operativsystemet Windows Mobile. Foto: SONY ERICSSON