Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Smittevern på butikken:

Kan dere slutte å hoste meg i trynet?

Altfor mange der ute bryr seg ikke om hygiene og smittefare.

SMITTEVERN: Mange dagligvarebutikker har installert ekstra beskyttelse for kunder og ansatte, uten at innsenderen opplever at det hjelper. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SMITTEVERN: Mange dagligvarebutikker har installert ekstra beskyttelse for kunder og ansatte, uten at innsenderen opplever at det hjelper. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Jeg har jobbet ganske mange år i dagligvarebransjen og har opplevd veldig mye rart i løpet av den tiden. Men en ting er sikkert! Jeg har aldri noensinne opplevd noe som ligner på den spesielle situasjonen vi lever i nå.

Mer eller mindre over natten ble skoler stengt, folk mistet jobben og det ble et ekstremt fokus på smittevern. Det har nå gått over fire måneder siden Norge valgte å stenge samfunnet, og landet har gradvis åpnet igjen.

Da jeg har sittet relativt mange timer i kassen på en dagligvarebutikk, så overrasker det meg ikke at det er veldig mange mennesker der ute som ikke bryr seg om hygiene og smittefare. Men jeg har alltid hatt inntrykket av at de menneskene som ikke vasker seg og slikt besto av minoriteten. I dag har jeg fått nok!

Etter enda en dag hvor jeg har blitt tatt på, hostet på, plukket opp brukte engangshansker som er stappet mellom bananer i fruktavdelinga og forsøkt å minne kunder på å holde avstand til meg, så føler jeg meg veldig oppgitt over at det er så fryktelig vanskelig for folk å bruke hode. Jeg er rett og slett dritt lei.

Når vi har blitt utsatt for et virus som satte full stopp for verdenssamfunnet, sendte verdensøkonomien på trynet og som i skrivende stund har tatt livet av over 669 000 mennesker, så burde det virkelig ikke være nødvendig at jeg må be fullt voksne mennesker om å vennligst ikke hoste meg i trynet.

Det er fortsatt mange mennesker som liker å betale med kontanter, men det hadde vært fint om du kunne unngå å hoste på hendene dine før du stikker labben ned i lommeboka di og tar på sedlene du ønsker å gi meg.

De fleste butikker har blitt utstyrt med plastskjold ved kassene. I tilfelle det ikke er åpenbart, så er den ikke der til pynt. Den skal beskytte meg og mine kolleger, men den hjelper veldig lite når du står ved siden av den og lener deg inn mot meg, før du kremter litt og sier du skal ha tobakk.

Ja, jeg forstår at plastskjoldet kan gjøre det vanskeligere å høre, men det er bedre om du snakker litt høyere i stedet.

Hvis du ser at jeg står og fyller på varer i en hylle hvor du ønsker å plukke en vare, så vær vennlig å ikke strekk deg så nærme meg at jeg kan kjenne pusten din i nakken min. Jeg hadde satt pris på om du kunne sagt til meg at jeg står i veien. Jeg ønsker å være hjelpsom og flytter meg gjerne.

Og når du er ferdig med engangshanskene vi gir deg gratis, så hadde det vært supert om du kunne kastet de i en av de mange søppelbøttene som du finner i butikken. Det pleier å være flere av de ved inngangsområdet.

Man skulle tro de menneskene jeg beskriver her består av mindretallet, men min erfaring er at det gjelder omtrent 90 prosent av alle jeg møter daglig på min arbeidsplass.

Mange blir også sure hvis jeg forsøker å forklare at de helst skal legge varene på enden av kassebåndet, til tross for at det er plakater ved kasseområdet som ber kundene om å gjøre det.

Kan folk vær så snill å skjerpe seg!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!