DEBATT

Debatt: Nazisme

Kan det bo en nazist i oss alle?

Noen personligheter vil være fullstendig immune mot nazipåvirkning, mens andre relativt lett vil underlegge seg et slikt pervertert menneske- og samfunnssyn. 

FØREREN: Noen personligheter er immune mot nazipåvirkning, mens andre relativt lett vil underlegge seg et slikt pervertert menneske- og samfunnssyn, skriver artikkelforfatteren. På bildet hilser Adolf Hitler et nazimøte i Polen 28. april 1931. Foto: Keystone / Zuma Press / NTB Scanpix
FØREREN: Noen personligheter er immune mot nazipåvirkning, mens andre relativt lett vil underlegge seg et slikt pervertert menneske- og samfunnssyn, skriver artikkelforfatteren. På bildet hilser Adolf Hitler et nazimøte i Polen 28. april 1931. Foto: Keystone / Zuma Press / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 26. januar har Bernt Hagtvet en artikkel som diskuterer hvorvidt nazismen hadde opphav i ledernes og de andre utøvernes psykiatri eller hvorvidt disse var å anse som helt normale mennesker. Kan det dermed bo en nazist i oss alle, gitt de rette, eller rettere, gale omstendigheter?

Denne debatten har hatt en tendens til å gjenta seg og gå i samme spor, og tar ofte utgangspunkt i noen personlighetstester som ble foretatt av nazilederne i forbindelse med Nürnbergprosessen.

Blant annet framføres igjen en nokså avleggs innfallsvinkel hva gjelder selve argumentasjonen. Dette gjelder spesielt det forholdet at en opererer med et skille mellom personlighet og individenes omgivelser og studerer nazismens opphav og årsaker ut fra dette. Imidlertid er det ikke mulig å operere med et slikt kategorisk skille. Individer er et produkt av både personlighet og miljø, og begge disse faktorene vil samhandle i utformingen av det være seg nazistiske eller andre typer personligheter.

Når det gjelder nazistene vil det være snakk om bestemte personlighetsmessige forutsetninger som under gitte miljøbetingelser, herunder historiske, sosiale og ideologiske forutsetninger, fører en del mennesker inn i nazismen, som ledere eller fotfolk. Fra det ene tilfellet til det andre kan og vil selvsagt de personlige og miljøbestemte påvirkningsfaktorene ha ulik vekt og innflytelse. Noen personligheter vil være fullstendig immune mot nazipåvirkning mens andre igjen relativt lett vil underlegge seg et slikt pervertert menneske- og samfunnssyn. Dette har jeg tidligere argumentert for gjennom artikler og diverse debattinnlegg, både i dagspresse og fagtidsskrifter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer