Kan dette programmet revolusjonere nettleseren?

Møt Ubiquity.

I år er det femten år siden den første allment tilgjengelige nettleseren, NCSA Mosaic, ble lansert. Siden har nettleseren som vindu mot weben i prinsippet vært relativt uforandret. Visst har både design og funksjonalitet vært gjennom en rivende utvikling, men mange av grunnprinsippene og begrensningene er de samme som i webens tidligste barndom.

Nettlesere som Internet Explorer, Firefox, Opera og Safari har tildels store kvalitetsforskjeller og en del ulik funksjonalitet, samtidig som de er atskillig likere enn produsentene ønsker å gi inntrykk av.

Men nå er det noe på gang. Den siste uka har jeg lekt med et lite stykke programvare som er i ferd med å forandre min oppfatning av hva en nettleser kan gjøre. Det heter Ubiquity, og er utviklet av Mozilla Labs.

UBIQUITY er en plugin for Firefox som på sikt kan gjøre nettleseren til en blanding av personlig assistent og mashup-verktøy. Ubiquity lar deg kommunisere med nettleseren ved bruk av naturlig språk

Du skriver rett og slett hva du vil den skal gjøre, og så gjør den det. Tastekommandoen ctrl+space (option+space på Mac) åpner et lite tekstvindu oppe til venstre i nettleseren, og så er det bare å skrive. Noen eksempler på hvordan Ubiquity fungerer - foreløpig mest på engelsk: 

• Du skriver «wiki mashup» (eller bare «w mashup». Ubiquity gir deg et utdrag av Wikipedia-artikkelen om mashup, og lar deg hoppe videre inn til selve artikkelen om du ønsker det.

• Du skriver «mail this to Per»: Ubiquity åpner din Gmail, åpner en ny mail til kontakten Per i din kontaktliste og legger inn vedlegget, URLen eller tekstutdraget du har markert.

• Du skriver «definr»: Ubiquity gir deg ordboksdefinisjonen av et ord du har markert på webside.

Kan dette programmet revolusjonere nettleseren?

• Du skriver «map this»: Ubiquity åpner Google Maps, zoomer inn på stedet/adressen du har markert på en webside eller som websida du er inne på handler om, lar deg zoome/scrolle og så lime det interaktive kartutsnittet inn i en mail, en blogg eller hva du ønsker.

Se Ubiquity i aksjon her:

<

LA OSS SI at du vil tipse en venn om en bra restaurant i en by vedkommende skal besøke. Normalt ville du da kanskje sende en mail der du har limt inn en lenke til en restaurantanmeldelse fra nettleseren, og kanskje en lenke til et kartutsnitt.

Men Ubiquity kan du be nettleseren lime selve restaurantanmeldelsen, med lenker, bilder, video og annet innhold, rett inn i webmailen din, sammen med det klikkbare kartutsnittet ferdig zoomet inn på den riktige adressen. Den bygger en mashup av multimedialt webinnhold for deg, på direkten.

For å lage denne typen mashups av webinnhold har du inntil nå i praksis måttet beherske webprogrammering. Men Ubiquity gjør jobben for deg, og gir nettleseren din vesentlig høyere IQ. Det samme gjør den for bloggen din, mailene du sender, og så videre.

Det finnes et bibliotek av Ubiquity-kommandoer alle kan bruke, og man kan legge til sine egne. Det går også an å abonnere på kommandoer som er programmert inn i websider, men dette kommer med en advarsel:

Ettersom Ubiquity slipper fremmed kode rett inn på datamaskinen din, kan den misbrukes av folk med onde hensikter. Du bør derfor ikke abonnere på kommandoer fra kilder du ikke stoler hundre prosent på.

IKKE MYE Å SE PÅ: Ubiquity-vinduet er ikke mye å se på - men lar deg bruke nettleseren på en helt ny måte. Foto: Mozilla
IKKE MYE Å SE PÅ: Ubiquity-vinduet er ikke mye å se på - men lar deg bruke nettleseren på en helt ny måte. Foto: Mozilla Vis mer

Ubiquity virker foreløpig best på engelsk, men skjønner også norsk. Kommandoen «send dette til per på mail» fungerer for eksempel som en kule.

På Mac må du installere Growl for at meldingssystemet til Ubiquity skal fungere. På Windows, fra XP og oppover, trenger du ingen ting ekstra. På Linux finnes det foreløpig ingen fungerende løsning for å se meldingene.

UBIQUITY ER FORØVRIG ikke det eneste tegnet på at nettleseren, kanskje den mest brukte programvaren du har på din PC eller Mac, står foran en revolusjon. Og mye tyder på at det er Mozilla, organisasjonen bak Firefox, som fører an i utviklingen akkurat nå:.

Nylig viste webselskapet Adaptive Path fram Aurora, et konsept for framtidas nettleser der man enkelt sagt har gjort nettleseren til operativsystem. Alt du gjør på PCen eller Macen, gjør du i nettleseren. Aurora er utviklet i samarbeid med Mozilla.

Se Aurora her:

Litt tidligere i år, og fra en helt annen vinkel, kom Flock, «den sosiale nettleseren» med innebygd kommunikasjon og publisering til og fra alle typer nettsamfunn og delingstjenester som Digg, Twitter, Facebook, Flickr og YouTube. Flock er «powered by Mozilla».

Men akkurat nå er jeg mest fascinert av Ubiquity. Prøv den selv - jeg tror du som meg vil få en følelse av at den gode, gamle nettleseren er i ferd med å gjennomgå en aldri så liten revolusjon.


Les Mozilla Labs\' presentasjon av Ubiquity her
.

Les brukermanualen for Ubiquity her.