KOMMENTARER

Trump i Asia

Kan Donald Trump få med seg Liu Xiaobos enke ut av Kina?

Forfattere ber om at han prøver å få henne med til USA.

SØRGENDE ENKE: Det siste offentlige bildet av Liu Xia (i midten) ble tatt 15. juli i år da ektemannen Liu Xiabos aske ble strødd i havet. Foto: AP / NTB Scanpix
SØRGENDE ENKE: Det siste offentlige bildet av Liu Xia (i midten) ble tatt 15. juli i år da ektemannen Liu Xiabos aske ble strødd i havet. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I forbindelse med Donald Trumps offisielle besøk til Kina som innledes i dag, verserer det spekulasjoner på om han vil klare å få med seg Liu Xia, enke etter fredsprisvinneren Liu Xiaobo, ut av landet. Om han i det hele tatt vil prøve?

52 kjente forfattere, organisert i PEN America, har skrevet brev til president Xi Jinping og oppfordret ham til å løslate poeten Liu Xia fra husarrest. Blant brevskriverne er Margaret Atwood, Philip Roth, Tom Stoppard, Paul Auster og Siri Hustvedt. De oppfordrer den kinesiske presidenten til å sørge for at alle restriksjoner som hindrer hennes bevegelsesfrihet må opphøre, slik at hun fritt kan møte og snakke med venner, familie og pressefolk.

Liu Xia har sittet i husarrest i Beijing siden 2010, da mannen hennes ble tildelt Nobel fredspris. Hun er verken tiltalt eller dømt for lovbrudd, men har i praksis vært isolert fra omverdenen mens Liu Xiaobo sonet en 11 år lang fengselsstraff utenfor den kinesiske hovedstaden.

Hun har ikke vært sett offentlig siden 15. juli i år, da hun deltok i en seremoni der asken etter ektemannen ble senket i havet. Han døde av kreft to dager tidligere. Alle appeller om å få ham ut av landet for medisinsk behandling var blitt avslått av de kinesiske myndighetene. I en video som ble lagt ut på YouTube kort etter dødsfallet ber Liu Xia om å få være i fred for å få tid til å sørge. Flere av vennene hennes har uttrykt bekymring for at videoen kan ha vært spilt inn på kommando; at den ikke var uttrykk for Liu Xias egen vilje.

«Vi håper at president Trump under sitt kommende besøk i Beijing vil målbære USAs bekymring for den inhumane og urettferdige behandlingen av en poet som ikke er anklaget for noen forbrytelse,» heter det i en uttalelse fra direktøren for PEN America, Suzanne Nossel. Også FNs høykommissær for menneskerettigheter har bedt om at Liu Xia må settes fri.

Trump-administrasjonen skal i all stillhet ha forsøkt å presse kinesiske myndigheter til å lette på restriksjonene mot henne, ifølge The Washington Post. Behandlingen av Liu Xiaobos enke blir betraktet som alvorlige brudd på menneskerettighetene, og ved flere anledninger har amerikanerne bedt om at hun må få lov til å reise ut av Kina. Strategien har vært bevisst lavmælt for ikke å støte det kinesiske lederskapet.

Det kan også være vanskelig for Xi Jinping og Kommunistpartiet å bli sett på som ettergivende i denne saken. I deres øyne var avdøde Liu Xiaobo en kriminell som på ingen måte må kanoniseres. Det er likevel ikke helt utenkelig at de vil la Liu Xia forsvinne til utlandet. I 2012 lot kineserne den blinde «barfot-advokaten» Chen Guangcheng og familien hans reise til USA etter forhandlinger med Obama-administrasjonen. Det skjedde i tilknytning til daværende utenriksminister Hillary Clintons Kina-besøk.

Tør man håpe at Trump vil trumfe dette?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer