KOMMENTARER

Kan du beholde flørten - og slå ned på trakasseringen?

Norske skuespillere blir oftere utsatt for seksuell trakassering enn andre.

SAMMENSATT: Norske skuespillere blir ofte utsatt for seksuell trakassering - samtidig som mange av dem synes det kan være en positiv side ved arbeidet at det er erotisk ladet. Foto: Scanpix / Shutterstock. 
SAMMENSATT: Norske skuespillere blir ofte utsatt for seksuell trakassering - samtidig som mange av dem synes det kan være en positiv side ved arbeidet at det er erotisk ladet. Foto: Scanpix / Shutterstock.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Debatten om seksuell trakassering blusset opp på ny denne uken, etter at en lyskaster ble rettet mot det seksuelt ladede samspillet mellom skuespillere og kunstneriske autoriteter ved teatrene. En ny rapport fra forskerne Sigrid Røyseng og Bård Kleppe peker både på at seksuell trakassering forekommer hyppigere ved teatrene enn ved andre arbeidsplasser – men også på at trakasseringen kan inngå i en seksualisert atmosfære som ikke bare oppleves som negativ.

Dette belyser igjen hvordan det alltid er krevende å trekke snorrette grenser når det er snakk om et så komplekst felt som seksualitet.

Noen av skuespillerne forskerne snakket med, beskriver en erotisk spenning på arbeidsplassen som er ønsket, inspirerende og positiv, som kan hjelpe dem med å våge så mye som de føler de må. I en jobb der de må bruke så mye av sitt eget emosjonelle liv, og etterape intime og opphetede møter som for andre bare finnes i privatlivet, er det ikke rart at båndene til dem de jobber med, kan bli annerledes og viktigere enn i andre jobber.

Samtidig beskrives situasjoner der den samme ladningen utarter i et utilbørlig press som må være svært vanskelig å forholde seg til, der det å flørte og være med på leken fungerer som en mulig vei til rollene som så mange vil ha. En erotisert tone på arbeidsplassen kan også virke belastende på andre måter: Av de kvinnelige skuespillerne som har uttalt seg til forskerne, sier nesten hver fjerde at de har vært gjenstand for «rykter med seksuelt innhold».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer