Kan du beholde flørten - og slå ned på trakasseringen?

Norske skuespillere blir oftere utsatt for seksuell trakassering enn andre.

SAMMENSATT: Norske skuespillere blir ofte utsatt for seksuell trakassering - samtidig som mange av dem synes det kan være en positiv side ved arbeidet at det er erotisk ladet. Foto: Scanpix / Shutterstock. 
SAMMENSATT: Norske skuespillere blir ofte utsatt for seksuell trakassering - samtidig som mange av dem synes det kan være en positiv side ved arbeidet at det er erotisk ladet. Foto: Scanpix / Shutterstock. Vis mer
Kommentar

Debatten om seksuell trakassering blusset opp på ny denne uken, etter at en lyskaster ble rettet mot det seksuelt ladede samspillet mellom skuespillere og kunstneriske autoriteter ved teatrene. En ny rapport fra forskerne Sigrid Røyseng og Bård Kleppe peker både på at seksuell trakassering forekommer hyppigere ved teatrene enn ved andre arbeidsplasser – men også på at trakasseringen kan inngå i en seksualisert atmosfære som ikke bare oppleves som negativ.

Dette belyser igjen hvordan det alltid er krevende å trekke snorrette grenser når det er snakk om et så komplekst felt som seksualitet.

Noen av skuespillerne forskerne snakket med, beskriver en erotisk spenning på arbeidsplassen som er ønsket, inspirerende og positiv, som kan hjelpe dem med å våge så mye som de føler de må. I en jobb der de må bruke så mye av sitt eget emosjonelle liv, og etterape intime og opphetede møter som for andre bare finnes i privatlivet, er det ikke rart at båndene til dem de jobber med, kan bli annerledes og viktigere enn i andre jobber.

Samtidig beskrives situasjoner der den samme ladningen utarter i et utilbørlig press som må være svært vanskelig å forholde seg til, der det å flørte og være med på leken fungerer som en mulig vei til rollene som så mange vil ha. En erotisert tone på arbeidsplassen kan også virke belastende på andre måter: Av de kvinnelige skuespillerne som har uttalt seg til forskerne, sier nesten hver fjerde at de har vært gjenstand for «rykter med seksuelt innhold».

Dette er et bilde i bevegelse; i fredagens Morgenbladet understreker skuespillere som er intervjuet at de forbinder slike scenarier først og fremst med tidligere generasjoner.

Det er alltid krevende å diskutere seksualitet på prinsipielt grunnlag. Det er ikke det som skjer i seg selv som er uakseptabelt: Ikke de dvelende blikkene eller komplimentene – det er hvorvidt de er ønsket eller ikke, eller hvorvidt de skytes inn i en situasjon på en måte som gjør det profesjonelle samarbeidet vanskelig, der den ene parten kan straffes for å være avvisende. Det hele blir enda vanskeligere ved at språket for tilnærming og avvisning ofte er indirekte.

Hvis en generelt erotisk tone romantiseres, eller oppfattes som noe som er karakteristisk for selve det å jobbe ved et teater, kan det bli vanskelig å si fra for den som vil slippe unna uønsket oppmerksomhet. Så blir spørsmålet om hvordan det er mulig å beholde en flørtende, fortrolig tone som virker positivt på dem det gjelder, og samtidig ha normer og retningslinjer som gjør det mulig å bli beskyttet.

Trolig er det viktig med bevisstgjøringen og etablering av sikre kanaler og trygge kontaktpersoner, som man kan rapportere til – men ikke . At den som er en del av et ladet samspill på jobb ikke trenger å være et offer, men kan være det – og i så fall skal tas alvorlig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.