DEBATT

Debatt: Klimakrise

Kan du gå foran, kong Harald?

Vår kjære konge har i nyttårstaler snakket om sin bekymring for klimakrisen. Han bør selv ta ansvar og gjøre slottet til et smarthus!

ET SIGNAL: Jeg vil oppfordre kong Harald til å plassere solcellepanel på taket. Slik kan han sende et synlig signal til våre politikere om at de må ta klimakrisen på alvor, skriver innsenderen. Her er kong Harald da han holdt fjorårets nyttårstale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ET SIGNAL: Jeg vil oppfordre kong Harald til å plassere solcellepanel på taket. Slik kan han sende et synlig signal til våre politikere om at de må ta klimakrisen på alvor, skriver innsenderen. Her er kong Harald da han holdt fjorårets nyttårstale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Klimakrisen krever at vi omstiller oss til et lavutslippssamfunn. Der kan kongen vår gå foran som et godt eksempel.

Vi har mange muligheter når det kommer til fornybar energi, blant annet smarthus og solenergi.

I dag fins det solcellepanel som ser ut som, og er like billig som, takstein. Det gjør det mulig for politikerne å vedta at alle nye hus skal ha solcellepaneltak. Og forby at bygningsbransjen bruker gammeldags takstein når de bygger nytt. Det er bare til å vedta en lov.

Det kan også plasseres solcellepanel på allerede eksisterende tak. Til det kan staten gi både private og bedrifter tilskuddsordninger.

Strømmen solcellepanelene produserer kan gå tilbake til det felles energinettet, slik at den som eier bygningen får en lavere strømregning.

Men vi gjør det ikke, vi lener oss i stedet på det faktum at vi har så mye vannkraft i Norge. Men saken er at strømregningene på sikt vil bli lavere for folk flest hvis vi starter en storstilt utbygging og utplassering av solcellepaneler.

Vinduer har tradisjonelt vært noe som tapper varme i hus. I dag fins vinduer som er smartere. De avgir varme. Politikerne bør forby at bygningsbransjen bruker gammeldagse vinduer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer