KOMMENTARER

Kan du lese? Sikker?

Hva har skjedd med hjernene våre nå som vi alltid er nær en distraksjons-maskin?

LESE : Det er blitt vanskelig for oss å lese lengre tekster, hevder forskere. Foto: Frank May / NTB scanpix
LESE : Det er blitt vanskelig for oss å lese lengre tekster, hevder forskere. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Folk som driver med tekst på nett, og som gjerne følger med på hva leserne gjør på nettsidene, har observert det lenge: Vi leser ikke lenger tekst ordentlig.

Det er tydelig på Facebook der folk kommenterer overskriften og ingressen, kanskje det første avsnittet, uten å få med seg et snupunkt som endrer artikkelens mening til det motsatte lenger ned i artikkelen.

At folk deler på sosiale medier bare basert på overskriften har vært kjent lenge. Og at såkalte «Longforms», lange essays på nett, har et marginalt (og dedikert) publikum.

Men det er noe dypere her. Folk klarer ikke konsentrere seg lenge nok til å få med seg selv relativt korte tekster.

Dataanalyse på nettoppførsel viste det helt konkret. At nærmere 40 % går rett ut fra siden uten å i det hele tatt begynne å lese er jo helt greit. Du kommer inn, ser det ikke var det du trodde, og klikker videre.

Men så detter 5 % fra så fort de er nødt til å scrolle ned. Et par hundre ord inn i artikkelen har mange allerede gått ut for å dele på sosiale medier eller bare slutta å lese.

Flest lesere klarer holde seg på sida fram til halve artikkelen er unnagjort, så begynner de falle fra fort.

Men hva med økningen i boksalg på kindle? Vi leser jo som aldri før. Tja. Vi kjøper ihvertfall bøker som aldri før. Men leser vi de?

Fra og med denne måneden betaler Amazon selvpubliserte ebok-forfattere ikke per bok solgt, men per side faktisk lest. De hevder det er for å lønne de som skriver lengre mer, men mon tro det.

Maryanne Wolf, en ledende ekspert på lesing og hjernen oppdaget en dag at hun ikke kunne lese. Etter en dag på Internett satt hun seg ned med Herman Hesses glassperlespillet. «Jeg tuller ikke», sa hun til Washington Post, «jeg fikk det ikke til».

Det var som tortur. På den første siden fant hun ut at hun ikke klarte roe ned. Hun bare skummet gjennom, hoppet over biter, gikk fram og tilbake på leting etter nøkkelord i teksten.

Dette er ikke-lineær lesing. Og er det vi er lært til av Internett. For å håndtere så mye informasjon setter vi oss ikke lenger ned og leser ett avsnitt etter det forrige og så ett til.

Vi scanner. Leter etter hovedpunkter. Stopper og følger en link, hopper tilbake igjen. En sånn lesestil gjør det umulig å lese kompleks tekst. Wolf får stadig e-post fra forelesere som har oppdaget at studenter ikke får til klassikerne lenger.

Så hva kan vi gjøre? Forskningen viser at det er bedre å lese på papir, selv om det ikke føles sånn. Men med distraksjonsmaskiner lett tilgjengelig hjelper det kanskje ikke.

Noen sverger til dum-telefoner. George RR Martin skriver på en datamaskin som kjører DOS. Men kanskje det enkle er det beste. Kanskje vi må koble oss fra.

Wolf satt seg ned vekk fra skjermer, og trente. Glassperlespillet var vanskelig i to hele uker. Så leste hun den igjen, for å faktisk nyte opplevelsen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer