PREMIEREKLARE: Dominic Mafham, (t.v.), Daisy Head og Michael Colgan (t.h.) spiller alle i Jan Vardøens film «Søvnløs i Lofoten», og ser den for første gang i kveld. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
PREMIEREKLARE: Dominic Mafham, (t.v.), Daisy Head og Michael Colgan (t.h.) spiller alle i Jan Vardøens film «Søvnløs i Lofoten», og ser den for første gang i kveld. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

- Kan du sende oss et bilde så vi husker hvordan natt ser ut?

Britiske skuespillere slet med midnattssola under filminnspilling i Lofoten.

I kveld har Jan Vardøens første spillefilm «Søvnløs i Lofoten - Heart of lightness» premiere i Oslo.

Historien handler om åtte britiske skuespillere som reiser til Lofoten for å spille inn Ibsens «Fruen fra Havet» - og en regissør som har drukket opp pengene fra Norsk Filminstitutt og bestemmer seg for å lage en film likevel - selv om han ikke kan det.

Jan Vardøen spiller selv - og er både regissør og produsent.

Spente på resultatet Da vi møtte på audition spilte vi kun «Fruen fra havet», og skjønte ikke helt at det også en metavirkelighet der, sier skuespiller Michael Colgan, som spiller lærer Arnholm i filmen.

Daisy Head  spiller Bolette, datteren til Doktor Wangel (som altså er gift med Ellida, fruen fra havet). Hun blir snart å se i storfilmen «Fallen».

Ingen av de tre skuespillerne har sett den ferdige filmen da Dagbladet møter dem noen timer før festpremieren, og er utrolig spente på resultatet.

- Det hele var en unik opplevelse. Bare det å reise opp til Nord-Norge med tog, tilbringe tid i Lofoten, gjøre «Fruen fra havet» - og samtidig starte hver dag med ikke helt å vite hva vi skulle gjøre. Jan ga oss som skuespilelre utrolig stor frihet, og viste at han stolte på oss, sier skuespiller Dominic Mafham, kjent fra blant annet «Den engelske pasienten», samt flere store BBC-produksjoner. Han har også jobbet fire år for The Royal Shakespeare Company.

I Vardøens film spiller han en av hovedrollene, Doktor Wangel.

Kunne ikke si nei - Jeg hadde kommet til å angre resten av livet dersom jeg sa nei til dette - og det er verre enn å angre på at jeg sa ja. Tenk å være britisk skuespiller og få lov å gjøre Ibsen på engelsk - i Norge, sier Michael Colgan.

I fire uker i fjor sommer bodde åtte britiske skuespillere og et filmteam på rundt 15 stykker i små, spartanske rorbuer i Lofoten - med et halvferdig manus, en svært gammelmodig Ibsen-oversettelse og et løfte om fantastisk mat, masse drikke og nydelig natur.

- Det var nesten som det er i filmen, et manus lastet ned fra internett, og vi som skuespillere jobbet mye med å endre språk og replikker slik at det skulle passe inn. Svært mye ble til underveis, sier Mafham.

Holdt på å få panikk - Det var en veldig spesiell måte å jobbe på, alt måtte skje fort, og det ble en smule panisk. På et punkt kjente jeg at jeg holdt på å få panikk fordi jeg ikke ante hva jeg skulle gjøre, men det var også ekstremt frigjørende. Vi måtte være til stede i øyeblikket på en måte jeg aldri har opplevd før, sier Daisy Head.

Alle tre trekker fram samholdet - og eventyret - som det mest spesielle. Vardøen ønsket å skyte mest mulig av filmen i midnattssola, og døgnet ble totalt snudd på hodet.
- Vi sov med masker på, og jeg prøvde å henge håndklær i vinduet for å få det mørkt på rommet, sier Daisy.

LOFOTEN Den nordnorske naturen spilelr en viktig rolle i Vardøens film. Her fra venstre Dominic Mafham som Dr. Wangel, Laura Donnelly som Ellida, fruen fra havet, og Michael Colgan som lærer arnholm. Foto: Filmweb
LOFOTEN Den nordnorske naturen spilelr en viktig rolle i Vardøens film. Her fra venstre Dominic Mafham som Dr. Wangel, Laura Donnelly som Ellida, fruen fra havet, og Michael Colgan som lærer arnholm. Foto: Filmweb Vis mer

- Jeg var vel den eneste som var en tur hjemme under innspillingen, og da ba de andre meg sende bilder av natt så de skulle huske hva det var, sier Colgan, og ler.

Drakk og spilte kort Dagene tilbrakte de sammen - enten med å spille kort, spise og drikke, eller dra på turer og fisketurer. Ofte måtte de vente på været. Uten mobildekning.

- Jeg elsket det! Det var som å måtte gå tilbake i tid, og skapte et utrolig samhold, sier Daisy.

Været vekslet fra sol til altfor mye skyer og gråvær, og flere scener måtte gjøres om igjen fordi være ødela for opptakene.

- Vi badet i havet hver eneste dag, det var iskaldt men fantastisk. Vi startet vår egen the salty swimclub, sier Mafham.
- Jeg klarte bare å bade to ganger, tilføyer Daisy, og ler.

- Det jeg vil huske best er landskapet, maten og det unike vennskapet vi utviklet. Jeg tror aldri jeg har spist så god mat som jeg gjorde her - for eksempel verdens beste sushi, sier Daisy.

MÅTTE MED: Denne scenen, omringet av geitrams, var noe Vardøen brant for å ha med.
MÅTTE MED: Denne scenen, omringet av geitrams, var noe Vardøen brant for å ha med. Vis mer

- Jeg tror det er det vakreste stedet jeg har vært noen ganger. Jeg har alltid drømt om å dra til Norge, og dette var en unik mulighet, sier Mafham.

Ingen av de tre har spilt Ibsen før - Michael Colgan er den som har vært nærmest da han prøvespilte for rollen som Lyngstrand nettopp i «Fruen fra havet.»
- Da gikk rollen gikk til Benjamin Cumberbatch, så det var egentlig greit, sier han, og ler.