«Kan du skrive inn en julehilsen fra far i den neste boka di? Jeg fikk aldri en»

Jon Michelet, Margreth Olin og Edvard Hoem snakker om kunstnerskap som forplikter.

VERDENSBLIKK: Integrering er den store utfordringen i vår tid, sier Edvard Hoem. Jon Michelet, Margareth Olin er enige med ham i at kunstnere har et viktig ansvar for å hjelpe oss å forstå «de andre». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VERDENSBLIKK: Integrering er den store utfordringen i vår tid, sier Edvard Hoem. Jon Michelet, Margareth Olin er enige med ham i at kunstnere har et viktig ansvar for å hjelpe oss å forstå «de andre». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) - Jeg synes ansvar er et godt valg av tema for Lillehammer-festivalen. Det rommer så mange, og så forskjellige, svar, sier Edvard Hoem.

Sammen med Margreth Olin (kjent for asylbarndokumentaren «De andre») og Jon Michelet (aktuell med krigsseilerromanen «Skogsmatrosen: En sjøens helt») har Bjørnson-biografen møtt Dagbladet for å snakke om hvilket ansvar - om noe overhodet - som hviler på dem som kunstnere.

- Hvilket ansvar er viktigst for dere?

JM: - Det aller viktigste er å forholde seg til at i min levetid er verden kommet til Norge. Selv om jeg skriver om Norge og andre verdenskrig, så har jeg det i bakhodet. Skriver jeg om en filippinsk byssegutt, vet jeg nå at det vil være filippinere blant leserne, og da må jeg tenkte på dem. Vi må gjøre våre nye landsmenn synlige på en ålreit måte med sine gode og dårlige sider.

MO: - Jeg kjenner et ansvar for å løfte historier inn i min samtid. Og jeg kjenner et veldig stort ansvar for hvordan jeg gjør det. Som dokumentarist har du de etiske problemstillingene øverst på skrivebordet hele tiden: Hvordan fortelle denne historien? Hvordan presenterer jeg den andres erfaring?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer