Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Påskelabyrinten på P1:

Kan du svaret på «Påskelabyrinten»s vanskeligste spørsmål noensinne?

Programleder Viggo Valle husker fortsatt finalen i 1991, da han stilte et spørsmål ingen visste svaret på.

TRADISJON FOR MANGE: Programleder Viggo Valle leder over 700 000 lyttere gjennom «Påskelabyrinten» hver dag fram til finalen på påskeaften. FOTO: NRK
TRADISJON FOR MANGE: Programleder Viggo Valle leder over 700 000 lyttere gjennom «Påskelabyrinten» hver dag fram til finalen på påskeaften. FOTO: NRK Vis mer

(Dagbladet): I år som i fjor, og som i en årrekke før, har Viggo Valle dratt radiolyttere gjennom NRK P1s «Påskelabyrinten». Programmet er blant NRKs mest populære, og Valle merker godt at det har blitt en tradisjon for mange.

«Påskelabyrinten» er et geografisk spørreprogram hvor radiolytterne skal finne fram til sted etter sted, helt til finalen på påskeaften. Hvert år har deltakerne alltid klart å finne fram til den endelige løsningen, men ett år var det tilsynelatende ingen som kunne svaret.

Valle husker det godt, og forteller om finalerunden i 1991. Da måtte deltakerne gå runde etter runde, før de til sist fant ut av hvilken kommune de skulle fram til.

GAUTES PÅSKEGÅTER #4: Det er mulig vår selverklærte gåtemaskin nettopp har sett på «The Matrix», for her kommer en pillegåte. Video: Gaute Berg Næss Vis mer Vis mer

Labyrintens vanskeligste gåte

- Vi hadde tre finalister i programmet, og hvis de andre ikke klarte det, fikk de prøve igjen. Jeg tror de foreslo alle kommuner i fylket før vi endelig kunne kåre en vinner!, sier programleder Viggo Valle, til Dagbladet.

Tror du at du kan finne løsningen? Gåten var som følger:

«God dag! Jeg er omviser på en gård der neste spor etter P2-skatten ligger. Denne gården er omtalt i bøkene til Sigrid Undset om Kristin Lavransdatter. Men før Kristin Lavransdatters tid bodde det en kjent bueskytter i dette området. Som ungdom var han med kong Olav Tryggvason i slaget ved Svolder, der han for øvrig var svært misfornøyd med styrken i kongens bue. Senere ble han kong Magnus den Godes venn og ble landets mektigste høvding. Etter å ha gått i mot kong Harald Hardråde ble han drept i kongsgården hans i 1050. Hvis du vet hvor gården jeg snakker om er, bør du besøke kommunen den ligger i. Denne kommunen har tre steiner i kommunevåpnet, mens nabokommunen i øst har selve bueskytteren i sitt våpen. Lykke til på reisen!»

Dersom du vil bruke litt tid på å finne fram til løsningen, les resten av artikkelen etter at du har gjettet på svaret. Scroll under bildet for å lese hvor skatten lå.

LABYRINT: Viggo Valle samlet 736 000 lyttere da årets første program ble sendt denne mandagen. FOTO: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
LABYRINT: Viggo Valle samlet 736 000 lyttere da årets første program ble sendt denne mandagen. FOTO: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

Kontaktet av kommunen

Svaret på gåten var Skaun kommune. Da påsken var over fikk Valle en telefon fra kommunen, som hadde fått uvanlig mange henvendelser om Husaby gård.

- Skatten var lagt til Husaby gård i Skaun kommune i Trøndelag. Den fortelles det blant annet om i «Kristin Lavransdatter». Så etter påsken var over, fikk jeg en telefon fra Skaun kommune, som hadde fått så mange henvendelser om Husaby gård, og lurte på hva i all verden jeg hadde drevet med i påska. Så da måtte jeg forklare at vi hadde den med i en skattejakt, sier Valle.

Programlederen fortalte kommunen at han hadde hørt at det kom mange turister til turistkontoret i Trondheim, som hadde lest «Kristin Lavransdatter». De lurte på hvor Husaby gård lå, men ifølge Valle fikk de ikke hjelp til å finne fram.

- Jeg sa at de måtte gjøre noe med dette. Og året etter ble det startet en festival som heter «Kristin på Husaby», forteller Valle.

Dermed hadde han bidratt til å sparke i gang en ny festival. Da festivalen var 15 år i 2007, uttalte daglig leder i festivalen, Merete Bye Mo, til Adresseavisen at Valle var indirekte årsak til at «Kristin på Husaby» ble en realitet.

- Så noe bra har «Påskelabyrinten» gjort for kulturlivet i Trøndelag, ler Valle.

- DET VAR EN LANG FREDAG: Vet du egentlig hva de ulike helligdagene i påsken står for? Test kunnskapene dine her - og se om du kan mer enn bloggerne «Annijor» Anniken Jørgensen, «Funkygine» Jørgine Massa Vasstrand , og «Pilotfrue» Julianne Nygård. Video: Ingrid Cogorno, reporter: Ruben Pedersen Vis mer

Registrert varemerke

«Påskelabyrinten» har holdt stand siden 1987, og da årets premiereprogram ble sendt mandag, samlet Valle 736 000 lyttere. Dette tilsvarer også gjennomsnittlig lyttertall for de siste fem årene.

Selv vet ikke Valle hvorfor programmet har fått en så sterk posisjon.

- Det handler kanskje om å holde ut lenge. At det blir en selvforsterkende effekt. Det er også mange som har som tradisjon å høre på radio i påska, i stedet for å se på TV. Jeg får mange henvendelser fra unge folk mellom 20 og 30 år, som har lært å høre på «Påskelabyrinten» av sine foreldre, sier Valle.

Det faste spørsmålet hans «Kor ska vi reis hen?» er blitt et kjent uttrykk. Valle opplever ofte at folk kommer med nettop den kommentaren når de hører stemmen hans.

- Det synes jeg er morsomt. Jeg har faktisk registrert det som varemerke, forteller han, og legger til at det ble gjort i forbindelse med at han ga ut boka «Påskelabyrinten. Kor skal vi reis hen?», i 2016.

- Jeg tenkte at det var greit å varemerke det for å være sikker på at jeg kunne bruke det selv. For det er blitt et munnhell som mange bruker, sier Valle.

I år har Valle også opplevd å bli en figur i et dataspill. På NRKs nettsider blir deltakerne ledet gjennom «Påskelabyrinten» av en dataanimert versjon av programlederen.

- Det er en slags modernisering. Vi må jo følge med i tiden. Så da kan folk prøve så mange ganger de vil, sier Valle.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling