Kan en mattenerd og en dansende selger ta Google?

Wolfram Alpha og Bing utfordrer søkegiganten.

HAR FEILET FØR: Microsoft-sjef Steve Ballmer, den dansende superselgeren som ble sjef for verdens største programvarehus,  forsøker, enda en gang, å utfordre Googles dominans i søkemarkedet. Denne gang med Bing, en søketjeneste som blant annet skal gjøre det enklere for brukerne å ta kjøpsbeslutninger på nettet. Foto: SCANPIX
HAR FEILET FØR: Microsoft-sjef Steve Ballmer, den dansende superselgeren som ble sjef for verdens største programvarehus, forsøker, enda en gang, å utfordre Googles dominans i søkemarkedet. Denne gang med Bing, en søketjeneste som blant annet skal gjøre det enklere for brukerne å ta kjøpsbeslutninger på nettet. Foto: SCANPIXVis mer

||| (Dagbladet.no) Husker du søkemotoren Alta Vista? Eller hva med  AlltheWeb? For ikke å snakke om norske Sesam, som nå er redusert til et lite underbruk av Finn.no?

SELV OM de fleste av oss tar det for gitt at Google vil være den ledende søketjenesten i all overskuelig framtid, kan det være ett og annet å lære av den nære netthistorien: Tilsynelatende veletablerte nettjenester kommer og går.

Om Stephen Wolfram får det som han vil, er det ikke sikkert at Google blir enerådende i søkemarkedet.  Denne amerikanske vitenskapsmannen, oppfinneren, forfatteren og gründeren står blant annet bak den avanserte matematikkprogramvaren Mathematica, som også er motoren i hans nyetablerte søketjeneste, Wolfram Alpha.

Wolfram kaller tjenesten «en dataprosesserende kunnskapsmaskin» og «en av de mest komplekse web-baserte tjenester som noen gang er konstruert».

MENS GOOGLES
søkemotor gir deg oversikt over indekserte websider som inneholder din søkefrase, sortert etter Googles hemmelige PageRank-algoritme, er Wolfram Alpha er en kombinasjon av søkemotor og regnemaskin. Ved hjelp av algoritmer og avansert kunnskapsbasert databehandling skal den gi deg svar på alt som kan kvantifiseres og regnes ut om et gitt søkeord.

Tilnærmingen er en helt annen enn Googles. Søker du på «Norway», får du ikke opp en mengde lenker til nettsteder med informasjon om Norge, som hos Google, men i stedet en svarside med fakta om Norge, det meste i form av tørre tall. Slik sett framstår Wolfram Aplpha mer som en konkurrent til Wikipedia enn til Google.

Wolfram Alpha kan regne ut avanserte matematiske funksjoner, men har også en viss sans for humor. Spør du den to be or not to be?, svarer den «that is the question».

Taster du inn 88mph regner den det ikke bare om til kilometer i timen, men forteller også at det var hastigheten Marty McFly måtte kjøre sin DeLorean DMC for å reise i tid i «Back To The Future».

MICROSOFT har også forsøkt å utfordre Google søkehegemoni en rekke ganger, så langt uten hell. Nå prøver selskapet igjen med Bing, ny funksjonalitet, norsk domene kjøpt fra jusprofessor Jon Bing, og ganske sikkert søketeknologiske bidrag fra norske Fast.

I stedet for å konkurrere med Google på rå søkekraft, satser Microsoft denne gangen på en tjeneste som hjelper deg å ta besutninger - primært om kjøp.

Bings spesialitet er å skjønne når du for eksempel er på jakt eller flybilletter eller en prissammenlikning, og gi deg resultater som setter deg i stand til å handle direkte fra søkemotoren. Her nærmer Bing seg tjenester som Kelkoo og Finn.no. Utvilsomt et skritt i en ny og riktigere retning fra den aldrende giganten i Redmond, Washington.

Men som jeg har påpekt tidligere: Mye tyder på at søkemotorkrigen ble avgjort den dagen «å google» ble et verb.

Følg meg på Twitter: Twitter.com/janomdahl

REGNEMASKIN: Stephen Wolfram står bak den matematiske søkemotoren Wolfram Alpha. Foto: WOLFRAM.COM
REGNEMASKIN: Stephen Wolfram står bak den matematiske søkemotoren Wolfram Alpha. Foto: WOLFRAM.COM Vis mer