KNUSENDE DOM: Aktivister foran det kinesiske konsulatet i Makati på Filippinene var raskt ute med å hevde landets suverenitet over de omstridte øyene i Sør-Kina-havet etter at en domstol i Haag i går kom med en knusende dom mot Kina i en voldgiftssak reist av Filippinene. 
Foto: J. Gerard Seguia / Zuma Press / NTB Scanpix<div>
</div><div><br></div>
KNUSENDE DOM: Aktivister foran det kinesiske konsulatet i Makati på Filippinene var raskt ute med å hevde landets suverenitet over de omstridte øyene i Sør-Kina-havet etter at en domstol i Haag i går kom med en knusende dom mot Kina i en voldgiftssak reist av Filippinene. Foto: J. Gerard Seguia / Zuma Press / NTB Scanpix

Vis mer

Kan en rettslig kjennelse begrense Kinas makt i Sør-Kina-havet?

Knusende dom mot Kina i Haag.

Meninger

En domstol i Haag med fire dommere fra Europa og én fra Ghana avsa i går en knusende dom mot Kina i en voldgiftssak reist av Filippinene. Den fastslo at de historiske rettighetene Kina påberoper seg i Sør-Kina-havet ble annullert da Kina sluttet seg til havrettskonvensjonen av 1982.

FREDSFORSKER: Stein Tønnesson, PRIO.
FREDSFORSKER: Stein Tønnesson, PRIO. Vis mer

Det kartet Kina bruker med en stiplet linje rundt nesten hele havet kan ikke være noen havgrense. Ingen av Spratlyøyene har rett til noen økonomisk sone, bare 12 nautiske mils territorialfarvann. Da blir det umulig for Kina å gjøre krav gjeldende i den sørlige delen av havet. De anleggene Kina har bygd på undervannsskjær i området, er ulovlige. Retten i Haag har talt. Kina er rasende.

Det gir et sus av historisk ydmykelse når en dom mot Kina blir avsagt i Nederland. På 1600-tallet, da Ming-dynastiet ble rammet av mandsjurisk invasjon, dominerte nederlenderne Sør-Kina-havet. De hadde monopol på handel med Japan og styrte Taiwan 1624- 62. Kina styrket seg igjen da mandsjuene seiret over Ming og grunnla Qing-dynastiet. De erobret Taiwan og gjenvant sin historiske maktstilling i Sør- og Østkinahavet.

På 1800-tallet kom britene med kanonbåter og tvang opium på Kina. Verdens mest folkerike land ble rammet av den ene krig og katastrofe etter den andre frem til 1979. Japan tok Taiwan i 1895 og i årene 1942- 45 var Sør-Kina-havet et japansk innlandshav. Siden da har USAs marine dominert. USA anerkjente Folkerepublikken Kina i 1979, kort før Kina utkjempet sin siste krig med Vietnam. Siden har Kina igjen blitt rikt og mektig og har brukt store midler på raketter, fly, ubåter, marine og kystvakt.

SØR-KINA-HAVET ETTER HAVRETTEN: Heltrukne blå linjer viser avtalte grenser i havet. Røde stiplede linjer viser hvor langt ut de økonomiske sonene på 200 nautiske mil kan strekke seg fra grunnlinjer langs de omkringliggende landenes kyst. De etterlater et «smultringhull» i midten, som blir åpent hav. Grønne sirkler rundt Paracel- og Spratlyøyene samt Scarborough viser 12 nautiske mils territorialfarvann. Kart: Stein Tønnesson
SØR-KINA-HAVET ETTER HAVRETTEN: Heltrukne blå linjer viser avtalte grenser i havet. Røde stiplede linjer viser hvor langt ut de økonomiske sonene på 200 nautiske mil kan strekke seg fra grunnlinjer langs de omkringliggende landenes kyst. De etterlater et «smultringhull» i midten, som blir åpent hav. Grønne sirkler rundt Paracel- og Spratlyøyene samt Scarborough viser 12 nautiske mils territorialfarvann. Kart: Stein Tønnesson

Vis mer

USAs marine dominerer ikke lenger Sør-Kina-havet. Den er trolig fortsatt sterkest selv i Kinas nærområder, men det kan neppe vare. Kinesiske skolebarn lærer at landet deres ble ydmyket av Vesten og nå har reist seg på nytt. Målet er å gjenvinne Taiwan og øyene i Sør-Kina-havet. Kineserne er overbevist om at øyene tilhører dem, selv om de fleste er okkupert av Vietnam, Filippinene og Malaysia.

Konflikten i Sør-Kina-havet handler om suverenitet til øyer og grenser i havet. Domstolen har ikke kunnet ta stilling verken til det ene eller det andre ettersom suverenitetsspørsmål bare kan avgjøres ved voldgift når begge parter ber om det. Likevel har gårsdagens kjennelse stor indirekte betydning for hvor grensene skal gå når den fastslår at ingen av Spratlyøyene kan ha mer enn 12 nautiske mils territorialfarvann. Det gjør det umulig for Kina å realisere sine ambisjoner på et rettslig grunnlag. For Kina er det avgjørende at Spratlyøyene må ha rett til økonomisk sone og kontinentalsokkel.

Taiwan er på lag med Kina. Mens Kina nektet å delta under høringene i Haag, var Taiwan ikke invitert. Taiwan er jo ikke med i FN og Kina regner øya som en kinesisk provins. Taiwan har en viktig rolle i Sør-Kina-havet. Det var Republikken Kina (Taiwan), som i sin tid tegnet det kartet som er blitt brukt for å vise at Sør-Kina-havet tilhører Kina. Taiwan okkuperer Taiping Dao (Itu Aba), den største av Spratlyøyene.

Taiwan fremla en fredsplan for Sør-Kina-havet i fjor og inngikk en fiskeriavtale med Filippinene. Taiwans forrige president, Ma Ying-jeou, reiste til Taiping Dao i januar for å overbevise voldgiftsdomstolen om at øya har rent og godt drikkevann og derfor tilfredsstiller havrettskonvensjonens krav for å kunne ha sin egen økonomiske sone. Det hadde egentlig ikke Filippinene spurt om, men dommerne mente at en økonomisk sone rundt Taiping Dao ville ha betydning for det Filippinene spurte om og felte derfor også en dom mot Taiwan.

Lenge var Kina for svak til å kunne okkupere øyer i Sør-Kina-havet, og da Kina meldte seg på banen, var øyene tatt av andre. I 1974 drev Kina Sør-Vietnam bort fra Paraceløyene og tok full kontroll med denne øygruppa. Der har de anlagt Sør-Kina-havets kinesiske «hovedstad». Kina brukte makt igjen mot Vietnam i 1988 for å ta kontroll med et undervannsskjær i Spratlyområdet. Siden da har Kina ikke åpnet ild. Da Kina tvang Filippinene til å forlate Scarborough Shoal i 2012, greide de det uten å skyte. De samlet så mange skip at filippinerne ble overveldet og feiget ut. Straks etter bestemte Filippinene seg for å reise voldgiftssaken.

Hva vil Xi Jinping gjøre nå? Kina sier at hele saken er en farse. Måtte Kina nøye seg med det. Ignorere dommen. Trekke på skuldrene og øke sine diplomatiske bestrebelser for å finne et modus vivendi med sine naboer. Filippinenes nye president, Rodrigo Duterte, er tilsnakkendes. Han ønsker seg kinesisk bistand og investeringer. Kina kunne la seg inspirere av Taiwans fredsplan og fiskeriavtalen mellom Taiwan og Filippinene.

Dessverre har nok Xi mer drastiske tiltak i tankene. Det minst farlige er om Kina erklærer en flyidentifikasjons-sone i Sør-Kina-havet, etter modell av den de alt har erklært i Øst-Kina-havet. Alle som vil fly over havet må melde fra til Kina. Verre er det om Kina trekker en folkerettsstridig grunnlinje rundt Spratlyøyene, slik de har gjort rundt Paraceløyene. Voldgiftsdomstolen fastslår at Spratlyøyene er et antall enkeltøyer, ikke noen juridisk arkipelago. Xi kan også bestemme seg for å bygge anlegg på Scarborough Shoal. Det vil provosere Filippinene og kan trekke inn USA.

Xi Jinping, du har samlet Kinas makt i dine hender. Hvis du viser for mye muskler nå, kan du skade Kinas fremtid. Det som trengs nå er godt naboskap. Enten du vil samarbeide med amerikanerne eller prøve å utmanøvrere dem, trenger du gode naboer. Din boikott av voldgiftsdomstolen slo feil. Gi tillit til Kinas dyktige diplomater og folkerettsjurister! Forvent ikke at de skal være propagandister for argumenter som ikke holder vann! Legg en langsiktig forhandlingsstrategi! Søk inspirasjon fra og samarbeid med Taiwan!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.