- Kan ende med selvmord

Trenden med selvbiografiske romaner kan føre til selvmord, mener Carl-Erik Grimstad.

PROBLEMER: Karl Ove Knausgård og forlaget vil kunne få problemer i retten etter «Min kamp», mener Carl-Erik Grimstad. Foto: LARS EIVIND BONES
PROBLEMER: Karl Ove Knausgård og forlaget vil kunne få problemer i retten etter «Min kamp», mener Carl-Erik Grimstad. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I en artikkel i siste Morgenbladet problematiseres Karl Ove Knausgårds bruk av virkelige personer i sitt selvbiografiske romanprosjekt «Min kamp».

Carl-Erik Grimstad er selv er blitt romanfigur i Ari Behns siste roman, «Vivian Seving etc.», og er hovedlærer i presseetikk ved Norges kreative fagskole. Han mener forlagene er blinde for krenkelsene i selvbiografiske romaner.

— Først når det første selvmordet kommer, vil det tvinges frem en etisk debatt. Juridisk sett skjønner jeg ikke at de (forlagene, red.anm.) tør å fortsette i det samme sporet, sier han til avisa.

Til Dagbladet utdyper han:

— Det går ikke an å snakke om objektive årsaker til selvmord. Men mennesker kan i utgangspunktet være i en sårbar situasjon, det må man ta hensyn til, sier Grimstad.

Nye etiske problemstillingerHan leser Knausgårds bøker som ledd i en teknologisk utvikling.

— Det er en helt klar sammenheng mellom litteraturen i dag, og chatte- og bloggkulturen, sier Grimstad som mener dette reiser nye etiske problemstillinger.

— Ærekrenkelser kan som regel tilbakevises, men påstander som går inn i privatlivets fred vil nesten alltid være umulig å gjendrive. Hvis jeg skrev at du slo kona di, kunne både du og kona di gått ut offentlig og sagt at det ikke var tilfelle — mistanken ville likevel bli hengende, sier Grimstad.

Han mener derfor at familiemedlemmene som har truet Karl Ove Knausgård med rettssak, vil ha en god mulighet i retten — stikk i strid med hva jurister tidligere har hevdet.

— Privatlivets fred er et over hundre år gammelt rettsprinsipp, og praksisen rundt om i Europa er sterkere vern. Så lenge forfattere sier at det de skriver ikke er fiksjon, spiller det ingen rolle om det er bundet inn mellom to stive permer. Det finnes ikke noe frirom for krenkelser, hva slags samfunn skulle det bli? spør Grimstad.

Ser Grimstads poengPsykolog Arne Repål har angst og depresjoner som fagfelt. Han uttaler seg ikke spesifikt om enkeltromaner, men ser poenget til Grimstad.

— Jeg mener å huske at det var en del som fikk trøbbel i etterkant av Mykle-saken. Selv om en forfatter sier at det er hans framstilling, i romanform, vil ikke alle oppleve det slik — særlig hvis karakteristikken er veldig negativ, sier Repål og fortsetter:

— Det som ville oppfattes som relativt uskyldige i muntlig form, kan også oppleves mye sterkere hvis det er skrevet svart på hvitt, selv i noe så enkelt som en sms, sier Repål.

Knausgård åpner generasjonskløftLitteraturviter og skribent Åshild Mathisen ser problemet med at folk kan føle seg uthengt i selvbiografiske romaner, men mener lesningen av Knausgård åpner en generasjonkløft.

— Det er jo først og fremst selvkrenkelse og selvutlevering Knausgård holder på med. Hvis en karakteristikk av en person rives løs fra denne rammen, skjønner jeg at det kan framstå usympatisk. Men jeg tror voksengenerasjonen reagerer sterkere.

Hun mener Knausgård har klart å fange den populærkulturelle tidsånden med sin pseudovirkelige roman — og trekker paralleller til MTVs regisserte realityserier.

— Unge mennesker vil veldig kjapt se Knausgårds prosjekt. Det blir en interaktiv roman. I all reality blir det utleveringer og skandaler i media, og det ser vi nå.

Hun mener eldre lesere kan bli irritert av det de oppfatter som en mediegimmick.

Privatlivet ut i det offentlige romPsykolog Arne Repål er enig i at unge mennesker er mer vant med at en større del av privatlivet er flyttet ut i det offentlige rom.

— Men igjen, når du skriver denne typen romaner beveger du deg over flere generasjoner. Unge mennesker har jo også reagert på utlevering i blogger, for eksempel, sier Repål og legger til:

— Jeg tror likevel Mathisen har litt rett i det at vi eldre opplever dette som litt skremmende. Men biografier har jo alltid vært veldig populære, så det er nok en liten kikker i oss alle.

PROBLEMATISK: Carl-Erik Grimstad mener trenden med selvbiografiske romaner stiller nye krav til etiske vurderinger.
PROBLEMATISK: Carl-Erik Grimstad mener trenden med selvbiografiske romaner stiller nye krav til etiske vurderinger. Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer