||| I en artikkel i siste Morgenbladet problematiseres Karl Ove Knausgårds bruk av virkelige personer i sitt selvbiografiske romanprosjekt «Min kamp».
Carl-Erik Grimstad er selv er blitt romanfigur i Ari Behns siste roman, «Vivian Seving etc.», og er hovedlærer i presseetikk ved Norges kreative fagskole. Han mener forlagene er blinde for krenkelsene i selvbiografiske romaner.
— Først når det første selvmordet kommer, vil det tvinges frem en etisk debatt. Juridisk sett skjønner jeg ikke at de (forlagene, red.anm.) tør å fortsette i det samme sporet, sier han til avisa.
Til Dagbladet utdyper han:
— Det går ikke an å snakke om objektive årsaker til selvmord. Men mennesker kan i utgangspunktet være i en sårbar situasjon, det må man ta hensyn til, sier Grimstad.
Nye etiske problemstillingerHan leser Knausgårds bøker som ledd i en teknologisk utvikling.
— Det er en helt klar sammenheng mellom litteraturen i dag, og chatte- og bloggkulturen, sier Grimstad som mener dette reiser nye etiske problemstillinger.— Ærekrenkelser kan som regel tilbakevises, men påstander som går inn i privatlivets fred vil nesten alltid være umulig å gjendrive. Hvis jeg skrev at du slo kona di, kunne både du og kona di gått ut offentlig og sagt at det ikke var tilfelle — mistanken ville likevel bli hengende, sier Grimstad.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger