KOMMENTARER

Kinas globale rolle

Kan et diktatur som Kina få en lederrolle i verden?

Kinas drøm om fordums storhet er ikke ufarlig.

Kan et diktatur som Kina få en lederrolle i verden?
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Særlig etter at president Donald Trump bekjentgjorde at han trekker USA ut av Parisavtalen, har verden etterlyst nytt lederskap. Hvem er den nye globale ledestjernen? EU? Kina? Som om det dreier seg om en stafettpinne, kastes forslag på kandidater opp i lufta, uten de altfor grunnleggende analysene om hvem som er kvalifisert til å framstå som økonomisk, politisk og moralsk leder.

Spør man Stein Ringen, norsk statsviter og professor emeritus ved Universitetet i Oxford, vil Kina neppe være hans umiddelbare svar. Hans ferske bok om dagens Kina, «Det perfekte diktatur», er egnet til å helle kaldt vann i blodet både på kinesiske ledere med ambisjoner og på andre statslederes utilslørte beundring for den kinesiske økonomiens hurtige vekst. I stedet foretar Ringen en grundig gjennomgang av det ubesvarte spørsmålet: I hvilken retning beveger Kina seg?

Da Kinas nåværende president, Xi Jinping, kom til makten i 2012, trodde mange at han ville utvikle landet i en liberal retning. At økonomiske reformer nødvendigvis ville medføre politiske reformer. Så viser det seg at det motsatte har skjedd; han har tatt en «maoistisk venstresving» i retning av sterkere kontroll og aggressiv nasjonalisme. Xi har konsolidert det diktatoriske regimet. Stein Ringen kaller den kinesiske partistaten for et «kontrollokrati», når han drøfter hvor radikal konsolideringen vil bli.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer