Kan få 21 dagers fengsel

Politiet har kontaktet Anne Kat. Hærlands manager og bedt om å få henne inn til avhør. Hvorfor kjørte Anne-Kat? Krasjet og tatt for fyllekjøring Mister bilen sin

Så langt har det ikke lykkes Oslo politidistrikt å komme i kontakt med Anne. Kat Hærland som i går morges ble stoppet etter å ha krasjet med to biler.

Snarlig avhør

Den foreløpige promillekontrollen skal ha vist over én i promille ifølge Tv2 Nettavisen.

Nå ønsker politiet fortgang i saken.

- Vi venter nå på telefon fra mistenktes foresatte, opplyser politietterforsker Per Petersen ved Oslo Politidistrikt til Dagbladet.no.

- Foresatte?

- Ja, mistenkte har en manager. Henne har vi snakket med, men hun har ikke fått tak i mistenkte foreløpig. Vi venter på tilbakemelding om en times tid. Dette dreier seg jo om en opptatt dame.

Hærland har fått tilbud om å komme inn til avhør så fort hun vil. - Det er vel greit med fortgang i denne saken, det ligger vel et tungt press her, sier Petersen.

Ingen avhør er tatt i saken ennå. Politiet skal nå raskest mulig snakke med de to som ble påkjørt av Hærland, antakeligvis i ettermiddag. Hærland kolliderte to ganger med andre biler og to personer i den ene bilen som ble påkjørt bakfra klagde over smerter i nakken.

Kan få 21 dager

Vanligvis vil det ta mellom to til tre uker å få det endelige svaret på blodprøven som er tatt. Viser det seg at promillen i Hærlands blod lå på over én kan hun få både bot og fengsel. I tillegg kan hun miste lappen.

- Har man promille over 1,0 - 1,5 kan man ifølge Vegtrafikkloven straffe med bot og betinget fengsel. Det gjelder ved «standard» promillekjøring, opplyser Petersen.

Det betyr at denne straffereaksjonen kan brukes når det ikke har skjedd kollisjon eller andre ting.

- Ved påkjørsel kan retten idømme ubetinget fengsel. Det gis stort sett 21 dagers fengsel om det ikke er ytterlige skjerpende elementer i en slik sak, sier etterforskeren, som også understreker at det kan foreliggende formildende elementer i saken.

Høy bot

Bota Hærland må betale kan komme til å svi. Det er vanlig prosedyre i promillesaker å fastsette bøtene etter inntekt, og halvannen brutto månedslønn er standarden.

I 2002 tjente Hærland 779 100. Om lønna ligger på det samme i år vil det omtrentlig regnet betyr det at hun kan ende opp med en bot på minst 100 000 kroner. Det blir antakeligvis en god del mer siden dette ikke er bruttoinntekta til komikeren.

Får dom innen 3 måneder

I morgen eller en av de nærmeste dagene skal Hærland inn til avhør hos politiet. Et slikt avhør vil ikke ta mer enn en times tid. Deretter er det bare å vente på tiltale og dom.

- Slike saker skal vanligvis behandles innen en tremånedersperiode, avslutter Petersen.

Mister bilen

Anne-Kat. Hærland kjørte en Nissan Micra 1,4 liter hun disponerer fritt som en del av en sponsoravtale med Nissan Norge. Selskapet ble i går informert om Hærlands kollisjon og promillekjøring. Avtalen mellom partene ble inngått på nyåret og skulle gjelde ut 2003.

- Vi har ingen planer om å gi henne noen ny bil og vi kommer ikke til å forlenge avtalen med henne til neste år, sier PR-ansvarlig, Knut Borgen i Nissan Norge til Dagbladet.no.

Anne-Kat. Hærland har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag. I går beklaget hun det hele:

- Jeg beklager og er veldig lei meg. Jeg var i middagsselskap dagen før, men sto tidlig opp og ville kjøpe avisene. Desverre, og det beklager jeg, regnet jeg ikke timene fra siste vinglass til jeg satt meg i bilen, sa Hærland via sin manager Grete-Laila Fjelberg.

MISTER BILEN:</B> Det er uklart om Nissan, som har sponset bilen til Hærland, er villig til å betale for skadene.
TOK BILEN:</B> Om Hærland var i sin egen leilighet da hun tok bilen til kiosken trengte hun bare å kjøre omkring 60 meter. Bilturen endte i krasj og alkotesting. Nå skal Nytt på Nytt-kjendisen inn til avhør hos politiet.