Presidentvalget i USA:

- Kan få dramatiske konsekvenser

En falsk artikkel om at Biden egentlig tapte Pennsylvania, gikk viralt på sosiale medier. Norsk medieekspert mener kanaler som Facebook ikke har gode nok løsninger til å filtrere feilinformasjon.

KLAR: Postdoktor i medievitenskap Magnus Hoem Iversen ved Universitetet i Bergen sier at spredningen av falske nyheter kan få dramatiske konsekvenser på lang sikt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til tirsdag florerte meldinger om at Joe Biden hadde tapt vippestaten Pennsylvania, og at hans nyvunne tittel som «tiltredende president» hang i en tynn tråd, skriver The New York Times.

Høytstående profiler fra høyresiden i USA, som tidligere justisminister i Florida Pam Bondi og Trumps advokat Rudy Giuliani, bidro til å sette ryktene i sving da de mandag tvitret at det politiske nyhetsnettstedet Real Clear Politics hadde gått tilbake på forespeilingen om at Joe Biden ville vinne Pennsylvania. Det viste seg å være feil.

- Dette stemmer ikke. Vi har ikke annonsert en seier i Pennsylvania, og det har ikke forandret seg, skrev direktør i Real Clear Politics, Tom Bevan, på Twitter.

NY PERIODE: Utenriksministeren i USA mener overgang til en ny administrasjon skal gå smertefritt. Video: AP Vis mer

Den falske informasjonen ble plukket opp av en verifisert YouTube-konto, og deres video ble sett av rundt 900 000 på bare tolv timer. Mesteparten av trafikken kom fra Facebook, ifølge New York Times.

- Det er ganske kritisk, sier postdoktor i medievitenskap Magnus Hoem Iversen ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

Flere grunner

Iversen forklarer at det er flere grunner til at Facebook og andre kanaler ikke klarer å holde følge med den falske informasjonen som spres.

- For det første kommer dette fra et høyt politisk hold. Man har en tendens til å snakke om falske nyheter som noe den «dumme massen» sprer, men her ser man at toppen av samfunnet er bidragsytere. Det er ikke så rart at denne feilinformasjonen spres når samfunnstopper står og sier det. Det har en enorm signaleffekt, sier han til Dagbladet.

DRAMATISK: Postdoktor i medievitenskap Magnus Hoem Iversen ved Universitetet i Bergen sier at spredningen av falske nyheter kan få dramatiske konsekvenser på lang sikt. Foto: UiB.
DRAMATISK: Postdoktor i medievitenskap Magnus Hoem Iversen ved Universitetet i Bergen sier at spredningen av falske nyheter kan få dramatiske konsekvenser på lang sikt. Foto: UiB. Vis mer

Iversen mener også at Facebook foreløpig ikke har gode nok tekniske løsninger til å filtrere ut falske nyheter. Spørsmålet er om de vil eller ikke.

- Det er vanskelig å lage gode tekniske løsninger for å gjøre dette, men det er ikke umulig. Hadde Facebook vært kjempeinteressert, ville det nok ha vært gjort. Men jeg tviler på at Mark Zuckerberg ønsker å bli sett på som en redaktør i en nyhetsbedrift, ei heller en som må regulere ytringsfriheten. Samtidig er ikke Facebook tjent med å forbindes med en pøl av konspirasjonsteorier, sier Iversen.

Bedring

Han legger derimot til at det har vært en bedring. Twitter og Facebook har under valgkampen og valget lagt ved lenker til offisiell valginformasjon og kontekstualisert innlegg fra blant andre Donald Trump.

- Samtalen har endret seg litt. Twitter er de mest synlige. Jeg vil ikke kalle det sensurering, men de kontekstualiserer. De har begynt å oppføre seg litt mer som redaktører. Men dette er symbolgrep, og problemet med spreding av falsk informasjon har mange elementer, som krever enda flere løsninger, sier han.

- Ganske dramatisk

Iversen mener at falske nyheter er lettere å spre raskt nå enn før, og at det kan være vanskelig å visuelt skille mellom en nyhet fra et tradisjonelt mediehus og noe «muffens».

- Så er det også spørsmålet om hvorfor folk velger å dele? Det kan ha med partipolitisk tilhørighet å gjøre. Vi har en tendens til å like og dele det som bekrefter vårt verdensbilde. Hvis man kjenner på at det hadde vært fint om Trump hadde vunnet Pennsylvania, er man nok mer fristet til å dele den «nyheten».

Iversen sier at på sikt kan spredningen av falsk informasjon og dens legitimering fra høyt hold, få kritiske konsekvenser for demokratiet.

- Det kan svekke valgets legitimitet og valgsystemets, altså demokratiets, legitimitet. Det er litt vanskelig å se på kort sikt, men om dette setter seg kan det få store konsekvenser på lang sikt. Dette blir litt ekko av alle USA-eksperter, men det som skjer nå, er ganske dramatisk, sier han.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer