Presidentvalget i USA:

- Kan få dramatiske konsekvenser

En falsk artikkel om at Biden egentlig tapte Pennsylvania, gikk viralt på sosiale medier. Norsk medieekspert mener kanaler som Facebook ikke har gode nok løsninger til å filtrere feilinformasjon.

KLAR: Postdoktor i medievitenskap Magnus Hoem Iversen ved Universitetet i Bergen sier at spredningen av falske nyheter kan få dramatiske konsekvenser på lang sikt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Natt til tirsdag florerte meldinger om at Joe Biden hadde tapt vippestaten Pennsylvania, og at hans nyvunne tittel som «tiltredende president» hang i en tynn tråd, skriver The New York Times.

Høytstående profiler fra høyresiden i USA, som tidligere justisminister i Florida Pam Bondi og Trumps advokat Rudy Giuliani, bidro til å sette ryktene i sving da de mandag tvitret at det politiske nyhetsnettstedet Real Clear Politics hadde gått tilbake på forespeilingen om at Joe Biden ville vinne Pennsylvania. Det viste seg å være feil.

- Dette stemmer ikke. Vi har ikke annonsert en seier i Pennsylvania, og det har ikke forandret seg, skrev direktør i Real Clear Politics, Tom Bevan, på Twitter.

Den falske informasjonen ble plukket opp av en verifisert YouTube-konto, og deres video ble sett av rundt 900 000 på bare tolv timer. Mesteparten av trafikken kom fra Facebook, ifølge New York Times.

- Det er ganske kritisk, sier postdoktor i medievitenskap Magnus Hoem Iversen ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

Flere grunner

Iversen forklarer at det er flere grunner til at Facebook og andre kanaler ikke klarer å holde følge med den falske informasjonen som spres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer