Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Youtube-saken

Kan få en kvart million i straff. - Jeg gir meg ikke

Ærekrenkelser kan koste 19-årig youtuber dyrt.

STOR MEDIEINTERESSE: Det er vært stor medieinteresse rundt saken. Til venstre ser vi Dennis Vareide og advokat Jon Wessel-Aas. Dagbladet har valgt å anonymisere den saksøkte 19-åringen, til høyre på bildet. Foto: Bjørn Langsem
STOR MEDIEINTERESSE: Det er vært stor medieinteresse rundt saken. Til venstre ser vi Dennis Vareide og advokat Jon Wessel-Aas. Dagbladet har valgt å anonymisere den saksøkte 19-åringen, til høyre på bildet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 19 år gamle youtuberen fra Oslo har i dag møtt i Oslo tingrett for grove anklager og ærekrenkelse av den kjente youtuberen Dennis Vareide.

Dennis Vareide er med i Youtube-duoen Prebz & Dennis.

De to har 250 000 abonnenter og er blant Norges mest populære youtubere. Vareide skal også delta i TV 2s «Farmen kjendis» på nyåret.

Har ikke tenkt å gi seg

- Jeg kommer ikke til å gi meg på Youtube, selv om jeg blir dømt. Det eneste jeg angrer på, er ordleggingen. Jeg vil i framtida formulere meg bedre og annerledes, sier den unge mannen som fyller 20 år seinere denne måneden.

Han ønsker å være en vaktbikkje på nettet og lover å komme med samme type «avsløringer» i framtida, men vil også lære mer juss.

- Hva sier magefølelsen etter rettssaken?

- Alle oddsene er mot meg. Men kravet på 130 000 kroner er hinsides. Men blir det resultatet, så er det likevel verd det, sier han.

SIN EGEN ADVOKAT: 19-åringen sa at han ikke hadde råd til advokat og prosederte saken selv. Foto: Bjørn Langsem
SIN EGEN ADVOKAT: 19-åringen sa at han ikke hadde råd til advokat og prosederte saken selv. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Kan koste ham 260 000 kroner

- 130 000 kroner i oppreising og 133 000 for motpartens saksutgifter. En kvart million kroner. Er det fremdeles verd det?

- Vel. Jeg har i hvert fall ikke tenkt til å gi meg, sier den saksøkte mannen.

19 åringen fortalte i retten av han ikke studerer eller har fast jobb. Han beskrev seg som ufør og ubemidlet - og lever av penger han får og låner av sin samboer.

Møtte uten advokat

19-åringen møtte i dag i Oslo tingrett uten advokat. Han tok kontakt med en advokat tidligere, men hevdet i retten at han ikke hadde råd til ha det.

Derfor prosederte han saken selv.

Tenåringen framsto som veltalende, slik han også gjør på nettet, men noen strategisk jurist med publisistisk kunnskap er han ikke, naturlig nok.

Kan gjøre stor skade

Det var i august i fjor, samme dag som premieren på kinofilmen «Prebz og Dennis: The Movie», gikk 19-åringen ut og anklaget Vareide for grove straffbare forhold i et kvarters Youtube-innslag.

POPULÆR DUO: Dennis Vareide sammen med andre halvdel av Youtube-duoen Prebz&Dennis, Preben Fjell. Foto: Andreas Lekang
POPULÆR DUO: Dennis Vareide sammen med andre halvdel av Youtube-duoen Prebz&Dennis, Preben Fjell. Foto: Andreas Lekang Vis mer

Dette gjentok han i et nytt Youtube-innlegg en måned senere.

Det var en svært lettet Dennis Vareide som møtte Dagbladet etter en lang dag i retten. Beskyldningene har vært en stor byrde for ham, og egnet til å skade ham og firmaet Rakkerfilm, som har fem ansatte.

Sikker på seier

- Jeg er temmelig sikker på seier her, det er jo egentlig ingen tvil - men jeg skal ikke ta noe på forskudd. Jeg er sliten, beskyldningene har vært belastning. Nå skal jeg hjem og sove. Så blir det mye jobbing framover. Om to uker skal vi ut på turné, sier Vareide.

VIDEOBEVIS: Dennis Vareides advokat Jon Wessel-Aas viste tre videoer der den 19 år gamle youtuberen kommer med grove anklager mot Vareide. Foto: Bjørn Langsem
VIDEOBEVIS: Dennis Vareides advokat Jon Wessel-Aas viste tre videoer der den 19 år gamle youtuberen kommer med grove anklager mot Vareide. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Wessel-Aas poengterer at youtubere og nettbrukere er underlagt samme juss som journalister og medier.

I sin prosedyre hevder Vareides advokat Jon Wessel-Aas at motparten har publisert grove, ærekrenkende beskyldninger - og skal dømmes til å betale erstatning.

- Gift som spres på nettet

- Dette er en klassisk ærekrenkelsessak, det har ingen ting med ytringsfrihet å gjøre. Han har kommet med grovt ærekrenkende, usanne og udokumentert ytringer. Det er ren sjikane - et forsøk på et karakterdrap, sa advokaten i sin prosedyre.

Wessel-Aas betegnet de tre videoene som svært stigmatiserende for Vareide - til hensikt å virke ødeleggende for ham og driften.

- Dette er gift som spres på nettet. Det er viktig å sende et signal til ut til miljøet og at det fins et personvern, sier Wessel-Aas.

Dommer Kim Heger opplyste at dom i saken faller i løpet av to uker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!