Kan få hemmelig kjøper

Når «Skrik» vises fram i auksjonssalen i natt, kan det hende at det er aller siste gang Munch-verket vises offentlig.

SISTE BLIKK: I teorien er det mulig at «Skrik»-versjonen som auksjoneres bort i natt aldri vil bli vist for offentligheten. Auksjonshuset Sotheby's er ikke pliktet til å oppgi kjøperens identitet. Foto: Johannes Worsøe Berg
SISTE BLIKK: I teorien er det mulig at «Skrik»-versjonen som auksjoneres bort i natt aldri vil bli vist for offentligheten. Auksjonshuset Sotheby's er ikke pliktet til å oppgi kjøperens identitet. Foto: Johannes Worsøe BergVis mer

(Dagbladet): Det er forventet en fullsatt auksjonssal når Edvard Munchs «Skrik», sammen med 75 andre verk, går under hammeren i natt rundt klokka 01.00 norsk tid.

Når verket vises fram for de tilstedeværende i New York, kan det være siste gang denne versjonen blir å se på lang tid.

Kjøperen kan nemlig velge å forbli anonym.

Siste glimt? - Vi har ingen rettigheter til å vite hvem kjøperen er. I teorien kan det hende at vi aldri får vite hvor «Skrik» havner, sier Knut Forsberg.

Forsberg er daglig leder av Blomqvist kunsthandel, og forklarer at det ofte er stor diskresjon rundt kjøper og selger.

Hans Richard Elgheim ved Grev Wedels plass Auksjoner sier at Sotheby's ikke er pliktet å opplyse om kjøperens identitet.

MULIG: Auksjonarius og kunstekspert Hans Richard Elgheim understreker at verken han eller andre eksperter tror at «Skrik» vil forbli skjult, men sier at det i teorien er mulig. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
MULIG: Auksjonarius og kunstekspert Hans Richard Elgheim understreker at verken han eller andre eksperter tror at «Skrik» vil forbli skjult, men sier at det i teorien er mulig. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Dagbladet har tidligere skrevet om at eier Petter Olsen selv og flere norske kunsteksperter håper at MoMA (Museum of Modern Art) i New York blir verkets endelige destinasjon.

Også Elgheim har tro på at «Skrik» på et eller annet vis vil havne i et museum, og at det da er det høyst usannsynlig at lokasjonen hemmeligholdes.

- Men dersom det ender i private hender, eller i et konsortium av kjøpere der hensiktene er å deponere det til et museum, har kjøperne gjerne som premiss at navnene deres skal hemmeligholdes, sier han.

- Teoretisk mulig Hovedregelen under auksjon er at kjøperens identitet ikke skal oppgis.

Likevel har kjøperen som regel forståelse for offentlighetens behov for å vite hvor verket havner, særlig når det er snakk om såpass anerkjente verker som «Skrik», og oppgir i det minste hvilken verdensdel det vil ende opp i.

Elgheim forklarer at det har hendt flere ganger at destinasjonen til verker som auksjoneres bort ikke blir kjent for offentligheten.

IKKE RETT : Daglig leder ved Blomqvist Kunsthandel i Oslo, Knut Forsberg, opplyser om at offentligheten ikke har rett på å vite hvor «Skrik» havner. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
IKKE RETT : Daglig leder ved Blomqvist Kunsthandel i Oslo, Knut Forsberg, opplyser om at offentligheten ikke har rett på å vite hvor «Skrik» havner. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- De aller fleste vet man ikke hvor ender opp. Men når det gjelder såpass store og kjente verker som «Skrik», er det som oftest det motsatte som skjer. Både som markedsføring og en forpliktelse overfor folk velger kjøperen å stå fram. Selv om ingen kunsteksperter tror at det vil bli tilfellet, er det teoretisk mulig at vi aldri får se «Skrik» igjen etter auksjonen.

Sikkerhetsmessig Det kan være flere årsaker til at kjøper ønsker å forbli hemmelig.

- Sikkerhetsmessige årsaker må synes å være den mest nærliggende grunnen til at de ikke ønsker å ha navnet sitt offentliggjort, sier Elgheim.

Totalt skal 76 bilder under hammeren i løpet av natta. Prisantydningene varierer fra 200 000 dollar til «Skrik» som er dyreste verk i klassen, med en pris satt til 80 millioner dollar.