Kan få hemmelig kjøper

Når «Skrik» vises fram i auksjonssalen i natt, kan det hende at det er aller siste gang Munch-verket vises offentlig.

SISTE BLIKK: I teorien er det mulig at «Skrik»-versjonen som auksjoneres bort i natt aldri vil bli vist for offentligheten. Auksjonshuset Sotheby's er ikke pliktet til å oppgi kjøperens identitet. Foto: Johannes Worsøe Berg
SISTE BLIKK: I teorien er det mulig at «Skrik»-versjonen som auksjoneres bort i natt aldri vil bli vist for offentligheten. Auksjonshuset Sotheby's er ikke pliktet til å oppgi kjøperens identitet. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er forventet en fullsatt auksjonssal når Edvard Munchs «Skrik», sammen med 75 andre verk, går under hammeren i natt rundt klokka 01.00 norsk tid.

Når verket vises fram for de tilstedeværende i New York, kan det være siste gang denne versjonen blir å se på lang tid.

Kjøperen kan nemlig velge å forbli anonym.

Siste glimt? - Vi har ingen rettigheter til å vite hvem kjøperen er. I teorien kan det hende at vi aldri får vite hvor «Skrik» havner, sier Knut Forsberg.

Forsberg er daglig leder av Blomqvist kunsthandel, og forklarer at det ofte er stor diskresjon rundt kjøper og selger.

Hans Richard Elgheim ved Grev Wedels plass Auksjoner sier at Sotheby's ikke er pliktet å opplyse om kjøperens identitet.

Dagbladet har tidligere skrevet om at eier Petter Olsen selv og flere norske kunsteksperter håper at MoMA (Museum of Modern Art) i New York blir verkets endelige destinasjon.

Også Elgheim har tro på at «Skrik» på et eller annet vis vil havne i et museum, og at det da er det høyst usannsynlig at lokasjonen hemmeligholdes.

- Men dersom det ender i private hender, eller i et konsortium av kjøpere der hensiktene er å deponere det til et museum, har kjøperne gjerne som premiss at navnene deres skal hemmeligholdes, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer