NORDISK GIGANT: Det forestående danske oppkjøpet av TV 2 kan være første skritt mot et nordisk tv-samarbeid. Det vil utgjøre en stor utfordring for NRK. Her fra TV 2s høstlansering med Else Kåss Furuseth. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
NORDISK GIGANT: Det forestående danske oppkjøpet av TV 2 kan være første skritt mot et nordisk tv-samarbeid. Det vil utgjøre en stor utfordring for NRK. Her fra TV 2s høstlansering med Else Kåss Furuseth. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

Kan få nordisk tv-gigant

Et salg av TV 2 til Danmark kan være første skritt mot et nordisk tv-samarbeid. Det kan samtidig gjøre TV 2 til en norsk lokalavdeling.

(Dagbladet): I går kunne Dagbladet fortelle at A-pressen er i ferd med å gi fra seg kontrollen over TV 2 - landets største kommersielle tv-kanal - til danske Egmont. Det bekrefter flere sentrale kilder.

Eksperter Dagbladet har vært i kontakt med mener at dette kan være det første skrittet mot et Nordisk tv-samarbeid.

- Mange vil se på dette som et første skritt mot en konsolidering av de store nordiske privateide kanalene som TV 2 i Norge, TV 4 i Sverige og TV 2 Danmark, sier Espen Schultz, medieanalytiker i Argo Securities.

Vil kjøpe dansk kanal Han presiserer at han ikke ønsker å kommentere spekulasjonene rundt et framtidig oppkjøp, og at Egmont så langt ikke har eierinteresser i andre tv-selskaper enn TV 2.

- Men Egmont har gjort det klart at de vil kjøpe danske TV 2 hvis kanalen blir privatisert, sier Schultz.

Et nordisk samarbeid vil føre til en rekke synergieffekter for kanalene. De vil blant annet kunne kjøpe tv-rettigheter og produksjoner som én samlet enhet, i stedet for at kanalene individuelt må betale for egne rettigheter.

- Bedre lønnsomhet Schultz peker på rettigheter til Premier League som et godt eksempel.

- Et nordisk samarbeid vil gi en betydelig bedre lønnsomhet, sier han.

Schultz understreker likevel at det er et stykke fram.

- Dette kan være et første skritt, men mange hadde håpet på et større skritt, sier han, og setter samtidig spørmålstegn ved hva Medietilsynet vil si om at Egmont - som allerede er tungt inne på det norske bladmarkedet - øker sin eierandel i TV 2.

- Norsk lokalavdeling Medieviter og postdoktor Arne Krumsvik skisserer også et stornordisk tv-samarbeid som et mulig framtidig scenario.

- Det har lenge vært snakk om konsolidering av det nordiske tv-markedet. Vi så at det fikk klare følger for TV 2 ved forrige eierskifte, da Egmont og A-pressen kjøpte ut Schibsted. Hvis Egmont nå strammer grepet får TV 2 en tydeligere eier med interesser i flere land, forklarer Krumsvik.

Han peker også på en mulig negativ konsekvens for den norske kanalen.

- Det kan også bety at TV 2 får en mindre tydelig egenart. Nå kan TV 2 bli en norsk lokalavdeling, sier Krumsvik.

Vanskeligere for NRK Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas i NRK mener et slikt samarbeid vil gjøre NRKs situasjon vanskeligere.

- Det foregår allerede et prissamarbeid mellom de kommersielle kanalene, men hvis det blir en selskapsdannelse vil det gjøre det vanskeligere for oss å skaffe oss rettigheter. Men vi liker konkurranse, sier Bjerkaas.

Rune Indrøy, Konserndirektør for informasjon og kommunikasjon i TV 2, vil ikke kommentere saken.

- Jeg vil ikke kommentere spørsmål knyttet til gårsdagens sak i Dagbladet, sier Indrøy.