SATT AKTMODELL:  For å trene på å være naken, satt skuespiller Mariann Hole aktmodell. Nå er hun nominert i kategorien beste kvinnelige hovedrolle for sin innsats som den seksuelt søkende og frigjorte Lulu.  Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
SATT AKTMODELL: For å trene på å være naken, satt skuespiller Mariann Hole aktmodell. Nå er hun nominert i kategorien beste kvinnelige hovedrolle for sin innsats som den seksuelt søkende og frigjorte Lulu. Foto: Anders Grønneberg / DagbladetVis mer

Kan få pris for sin mest krevende og seksuelt utfordrende rolle

- Jeg startet dagen med å kline med fem menn.

15. juni deles årets Hedda-priser ut på Nationaltheatret, og i dag ble nominasjonene offentliggjort. Prisene deles hvert år ut av Norsk teater- og orkesterforening for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst.

Juryen har i alt vurdert over 150 teaterforestillinger og har nominert i ti klasser. Nytt av året er en egen pris for beste scenetekst.

- Det som kjennetegner teateråret 2013-2014, ved siden av det store spennet i sjanger og tematikk, er blant annet svært mange gode forestillinger for barn og unge, og stor grad av geografisk spredning på de nominerte, sier jurymedlem Amund Grimstad.

Satt aktmodell I klassen beste kvinnelige hovedrolle er Heidi Ruud Ellingsen nominert for tittelrollen som fartsfylt tiåring i Det Norske Teatrets «Tonje Glimmerdal», som også er nominert i klassen beste barne- og ungdomsforestilling. Ellingsen må konkurrere om Hedda-prisen med Ingjerd Egeberg for rollen som Blanche i «En sporvogn til begjær» på Nordland Teater og Mariann Hole for rollen som Lulu på Nationaltheatret.

Da Nationaltheatrets høstprogrammet for 2013 ble sluppet i fjor fortalte Hole at rollen som den frigjorte Lulu var hennes mest krevende og seksuelt utfordrende til nå.

- Jeg startet dagen med å kline med fem menn, sa Hole i mai i fjor om hvordan de første prøvene og la til «og verre skal det bli».

Forestillingen ble omtalt som en teatral roadmovie, og det var Victoria H. Meiriks som hadde regien.

På plakaten poserte Hole toppløs, og hun satt aktmodell for å øve seg på å være naken på scenen.

- Jeg må spille på nakenhet. Det har krevd mot. Jeg har trent på dette ved å sitte aktmodell. Dette er den største og mest krevende rollen jeg har hatt. Vi har bare hatt prøver en uke, og jeg er spent på hvordan det skal gå, sa Hole i fjor.

Holes Nationaltheatret-kollega, Henriette Steenstrup, er nominert som beste kvinnelige medspiller for sin innsats i Ole Ivars-musikalen på Torshovteatret. Hun får konkurranse av Renate Reinsve og Yvonne Øyen.

Godot-nominasjoner I klassen beste mannlige hovedrolle går to av tre nominasjoner til roller ved Det Norske Teatret. Vidar Magnussen er nominert for sin rolle som seremonimester i «Shockheaded Peter», Emil Johnson for rollen som den 15 år gamle autisten i «Det merkelege som hende med hunden den natta». Den tredje nominerte er Finn Arve Sørbøe for tittelrollen i «Jeppe» på Hålogaland Teater.

Det Norske Teatret kan håve inn hele ni Hedda-priser, blant dem de gjeve prisene for beste mannlige og kvinnelige hovedrolle når teaterprisene deles ut i juni.

Av de ni nominasjonene til Det Norske Teatret, går to til en produksjon gjort sammen med Riksteatret - «Mens vi venter på Godot». Duc Mai-The og Sigmund Sæverud er begge nominert i klassen beste mannlige medspiller for sin roller i Godot-oppsetningen, som var Bjørn Sundquists regidebut.

I denne klassen er også Eirik de Barco Soleglad nominert for rollen som prins i «Robin Hoods hjerte» på Den Nationale Scene i Bergen. Denne forestillingen er også nominert for årets barn/ungdomsforestilling.

Flest nominasjoner til en enkeltforestilling har det fem timer lange festspilleposet «Coelacanth» av Alan Øyen og Trøndelag Teaters svarte komedie «Besøk av gammel dame» fått. Trøndelag Teater kan glede seg over i alt seks nominasjoner, mens Nationaltheatret har fått fem nominasjoner.

(NTB / Dagbladet)

NOMINERT:  Skuespiller Henriette Steenstrup er nominert til årets Hedda-pris. Foto:NINA HANSEN / Dagbladet
Foto: HANSEN NINA / Dagbladet
NOMINERT: Skuespiller Henriette Steenstrup er nominert til årets Hedda-pris. Foto:NINA HANSEN / Dagbladet Foto: HANSEN NINA / Dagbladet Vis mer