- Kan få tre års fengsel for fildeling

Hollywoods norske advokater svarte leserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Denne uken startet saken mot en 28-åring fra Vesterås i Sverige, som står tiltalt for å ha kopiert og spredd filmen «Hip Hip Hora». Saken har skapt omfattende debatt.

Ifølge NRK er det 500 saker mot nedlastere på gang i Danmark. I USA saksøkes det over en lav sko.

Men har norske fildelere noen grunn til å frykte at et erstatningskrav plutselig dukker opp i posten?

Mye å gjøre

Rune Ljostad og Espen Tøndel jobber for Simonsen Føyen, som har den amerikanske filmbransjens organisasjon Motion Picture Association som oppdragsgiver. 

Ljostad  mener endringene i åndsverksloven har gitt rettighetshaverne et sterkere vern. 

- Dessuten er norsk politi langt fremme på dette området, hevder han.

Men film- og musikkbransjen har mye å gjøre. Ifølge organisasjonen Norwaco lastet nordmenn ned 1,5 millioner TV-serier/filmer - i løpet av én enkelt uke tidligere i år. 21,6 millioner låter ble kopiert ulovlig.

<strong><b>SNART NY POTTER:</strong></b> Salget av kinobilletter har gått jevnt ned den siste tida. Har nedlasting skylda? FOTO: FILMWEB
SNART NY POTTER: Salget av kinobilletter har gått jevnt ned den siste tida. Har nedlasting skylda? FOTO: FILMWEB Vis mer

Ingen absolutt taushetsplikt

Det har tidligere vært antatt at det kan være vanskelig å få has på pirater i Norge, fordi det er strengere regler for å få utlevert personopplysninger fra internettleverandørene.

Et plateselskap kan ikke bare ringe til for eksempel Telenor for å få vite hvem det er som laster ned låter som de eier rettighetene til.

- Vi får stadig vekk henvendelser, både fra amerikanske og norske selskaper. Svaret vårt er alltid at det må gir vi bare til politiet. Vi overvåker nettet, men ikke kundene våre, opplyser Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor.

Men unntakene finnes, mener advokat Ljostad.

- Det er regler som åpner for at departementet opphever denne taushetsplikten også i sivile saker, forteller han.

Still spørsmål

I sommer ble en 36 år gammel mann fra Oppland dømt til 120 timers samfunnstjeneste for å ha delt tusenvis av filer på nettverket Direct Connect.

- Vi er veldig tilfredse med at det ble en reaksjon. Det er jo snakk om betydelige verdier her. Hvis dette gjaldt tyveri av fysiske produkter, ville det vært snakk om en god del kasser med plater, sier Ljostad.

Men kan egentlig platebransjen overføre verdien av en fysisk cd til musikkfiler? De fleste som laster ned ville jo aldri hatt råd til å kjøpe alt de skaffer seg fra nettet?

- Det betyr ingenting rettslig sett. Som rettighetshaver kan man velge om man vil ha erstatning for fortjenesten til mottakeren eller dekke eget tap. Det blir som om du går inn i en butikk og drikker en colaflaske uten å betale for den. Da er det ingen unnskyldning at du ikke ville hatt den hvis du måtte betalt, mener advokaten.

Hva er den langsiktige strategien for å stoppe nedlastingen? Ønsker bransjen krig eller dialog med nedlasterne? Og er det så veldig farlig at store, pengesterke bedrifter ikke blir fullt så rike? Kan det ikke ligge en betydelig reklameeffekt i å spre for eksempel MP3-filer?

<B>TØFF OPPGAVE: Advokat Espen Tøndel står sammen med Ljostad i kampen mot ulovlig nedlasting.
MED RETT TIL Å SAKSØKE: Har du mottatt brev om at du risikerer erstatningskrav hvis du fortsetter å laste ned? Da kan det godt hende det er kommet etter initiativ fra Ljostad eller MPA.
HATT NYTTE AV MP3: <a href=http://www.dagbladet.no/kultur/2005/10/06/445592.html>Kjempehypen</a> The Arctic Monkeys har dratt god nytte av fildeling for å spre låtene sine. Men hvem taper på nedlastingen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer