Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Dyrevelferd

Kan folk snart slutte å klage på måkene?

Det diskuteres hvordan måkene skal fordrives fra byene, etter at de først er blitt fordrevet fra kysten. Det er ikke noe fokus på hvorfor de er i byen, og hvorfor de er så sultne.

«TERRORIST?»: Min sympati går til den lille gråmåka. Den som sannsynligvis ikke fikk noe, og som hvis den klarte å nappe til seg en is, blir framstilt som en «terrorist», skriver innsenderen. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
«TERRORIST?»: Min sympati går til den lille gråmåka. Den som sannsynligvis ikke fikk noe, og som hvis den klarte å nappe til seg en is, blir framstilt som en «terrorist», skriver innsenderen. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Sommerens føljetong i media er måker. Måker som bygger reir, som legger egg, som beskytter ungene og prøver å få tak i mat. Alt sammen til ergrelse for folk.

Et bilde i en mediesak som er ment å beskrive plagene for folk bør i stedet vekke vår empati. En sulten gråmåke sitter foran en benk og ser bedende på folk som koser seg med is.

Selv har den mistet sin matkilde. Overfiske og klimaendring har ført til dårlig næringstilgang i havet, fiskeavfallet tas på land for å foredles og i tillegg er havet fylt med plast og miljøgifter. Den er sulten og håper på noen smuler.

Men artikkelen handler ikke om det. Den handler om at menneskene ikke får spise sin is i fred. Mennesker som aldri har opplevd sult, som ikke vet hva det er, som lever i overflod der en tredel av all mat kastes, også en tredel av all fisk som tas opp av havet, og der også fiskeavfallet gjøres utilgjengelig for sjøfuglene.

GLUPSK: Denne måkearten har en helt spesiell diett. Har du sett en mer glupsk måke? Video: Wildlife Trust of South and West Wales. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Det er mennesket som framstilles som offeret, mens den sultne måka er «problemet» som det må gjøres noe med.

Det diskuteres hvordan måkene skal fordrives fra byene, etter at de først er blitt fordrevet fra kysten. Det er ikke noe fokus på hvorfor de er i byen, hvorfor de er så sultne, hvorfor mange fuglefjell ligger tomme eller er blitt gamlehjem og hvorfor det enkelte år er massedød av unger i sjøfuglkolonier og blant voksne sjøfugler.

Det er bare fokus på menneskene, de som tviholder på hver matbit og klager på hver bit som de mister til måkene, før de går hjem og kaster mat i bosset.

KAMP: Det er bare å plukke med seg et triks eller to fra våre skrikende venner i lufta. Video: ViralHog. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Min sympati går til den lille gråmåka. Den som sannsynligvis ikke fikk noe, og som hvis den klarte å nappe til seg en is, blir framstilt som en «terrorist». Den som kanskje ikke har ei framtid hvis vi ikke klarer å bremse klimaendringene og stoppe overfisket og nedbyggingen av naturen.

Håpet er at evolusjonen vil frambringe mer empatiske og mindre egoistiske mennesker. Hvis ikke er det ikke mye håp.

FREKKE: Vi har hørt (og for så vidt opplevd selv) at måkene er ekstra frekke i år. Sjekk hvordan det gikk da vi satt oss ned med McDonald's-mat på Aker Brygge i Oslo. Foto: Helén Skogstad. Klipp: Angelica Martinsen. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!