Kan forsvinne

En rekke av NRKs programmer kan gå i svart på grunn av manglende rettigheter. Også våre aller mest folkekjære figurer kan forsvinne fra skjermen.

KAN BLI BORTE: Fleksnes er blant produksjonene som kan forsvinne fra NRK, hvis de ikke kommer til enighet om en ny avtale. Foto: Skjermdump NRK
KAN BLI BORTE: Fleksnes er blant produksjonene som kan forsvinne fra NRK, hvis de ikke kommer til enighet om en ny avtale. Foto: Skjermdump NRK Vis mer
Publisert

Torsdag ble det kjent at uenighet om betaling til frilansere kan føre til at store deler av NRK-arkivet går i svart fra nyttår.

Striden står om rettighetene NRK får til å vise programmer på sin nettspiller. NRK og rettighetsorganisasjonen Norwaco har i høst forhandlet om avtalen.

Hvis partene ikke kommer til enighet om en ny avtale, må alle programmer sendt før 1997 fjernes fra arkivet seinest ved midnatt nyttårsaften. Nyere programmer kringkastet mellom 1997 og 2015 kan heller ikke publiseres digitalt, skriver NTB.

Programmene som risikerer å bli fjernet, tilsvarer omtrent ti prosent av NRKs arkiv, opplyser Øyvind Lund, direktør for Strategi og medier i NRK, til Dagbladet.

Lund forteller at produksjonene NRK har all kontroll over fortsatt vil være tilgjengelig.

Hvis de kommer til en avtale kan arkivet bli betydelig større enn det har vært tidligere, skriver Aftenposten.

Folkekjære favoritter kan forsvinne

I NRK-arkivets topp ti-liste finnes blant annet: «Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga», «Fleksnes», «Brødrene Dal», «Fredrikssons fabrikk», «Rød Snø» og «KLM».

Alle disse programmene er omfattet av avtalen med Norwaco, opplyser NRK til Dagbladet. Dermed forsvinner disse fra NRK hvis partene ikke kommer til enighet.

Elisabeth Sjaastad i Filmforbundet sa torsdag følgende til Aftenposten:

- Det er uforståelig for meg at de ikke vil betale noen titalls millioner for tusenvis av episoder med norsk film- og TV-historie.

Til det svarer Lund at NRK årlig betaler 700 millioner kroner til organisasjonene og deres medlemmer, men at de ikke ønsker å kommentere forhandlingene i media, så lenge de pågår.

- Vår ambisjon vil alltid være å gjøre mest mulig av vårt arkiv tilgjengelig. Nå er vårt fokus å finne en løsning sammen med Norwaco for avtalen som utløper ved nyttår. Det er ikke mulig å gjøre absolutt alt publisert innhold tilgjengelig for alltid. NRK må derfor alltid gjøre redaksjonelle vurderinger og prioriteringer i forbindelse med vårt arbeid med rettigheter, sier Lund til Dagbladet.

Julekalendere er borte

Konsekvensene av manglende rettigheter har allerede ført til at en rekke av NRKs juleprogram ikke er tilgjengelig i NRKs nettspiller,.

For flere år siden fjernet NRK «Jul i Blåfjell» og «Jul på Månetoppen» fra nettspilleren. Grunnen var blant annet mangel på rettigheter til seriene som ble en hit blant barn på 2000-tallet.

Plansjef for TV i NRK, Elisabeth Mjøs, sa til Dagbladet i 2017 at NRK ikke lenger har rettighetene som gjør at de kan legge ut seriene på nett.

- Dessverre er det slik at julekalenderne sendt i perioden etter 1997 har avtaler som gjør at vi ikke legger dem ut på NRK TV på nett, sa Mjøs til Dagbladet i 2017.

SLUTT: Herman Flesvig røper hvorfor det er slutt for braksuksessen «Førstegangstjenesten» etter bare to sesonger. Vis mer

- Stor tro på løsning

Julekalendere som foreløpig ligger på NRKs strømmetjeneste er «Amalies jul» fra 1995 og «Teodors julekalender» fra 1986. Hvis partene ikke kommer til enighet vil disse produksjonene forsvinne fra NRK TV, opplyser Lund til Dagbladet.

- NRK har stor tro på at vi finner en løsning slik at dette ikke skjer, sier Lund.

De nevnte julekalenderne vil uansett være tilgjengelig for publikum i år. I tillegg vil «Jul i Skomakergata» og «Vertshuset Den gylne hale» også være tilgjengelig i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer